Különleges játékkiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélyában, nemrégen pedig megkezdődtek a hagyományos karácsonyfakiállítás előkészületei a kastély bútorkiállításának termeiben.

bohocz

Mit játszottak az arisztokraták a kastélyok falai között?

Több száz éves játéktáblák, játékkorongok, kockavetők, bababútorok lepnek meg bennünket különleges, egzotikus anyagaikkal, míves kialakításukkal, sokrétű díszítésükkel, szimbolikus motívumkincsükkel.

Igazi ritkaságok az ún. bilboquet, amit legfőképp a XVII-XVIII. században használtak, és az ördög bibliájának is nevezett kártyák. Kevesen tudják, hogy Magyarországon a legjelentősebb kártyakollekció az Iparművészeti Múzeumé. A főúri játékok mellett az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jóvoltából humoros, kifejező marionetteket is megcsodálhatnak a látogatók. És, hogy a kortárs művészet is képviselve legyen, Szalma Edit kedves mesebábjai teszik teljessé a tárlatot.

katelytel

A Nagytétényi Kastélymúzeum bútorkiállításának termeiben 2015 karácsonyán ismét lesznek iparművészek által díszített karácsonyfák. Ebben az esztendőben azonban a díszek fő témája a játék lesz, kapcsolódva a Kastélymúzeumban november 21-én nyílt játékkiállításához.

kardisz

Új életre kelnek megunt, kinőtt gyermekjátékok, fákra kerülnek kerámia-és origami babák, “dús kacajú angyalkák”, nagy leleménnyel hétköznapi tárgyak lényegülnek át játékká. UV-fénnyel világító, aranyba, tollba öltöztetett, változatos anyagokból megálmodott, neves iparművészek keze nyomán ötletesen megvalósított karácsonyfák, designer vezette tollas-girland workshop-ok, koncertek, előadások várják a látogatókat a kastély adventi rendezvényein.

Forrás: Iparművészeti Múzeum, Nagytétényi Kastély

 

Hozzászólások