Megnyílt A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat online filmkölcsönzője. Első körben hat filmmel színesíti a programkínálatot az otthon maradó művészetkedvelők számára. Köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotásokkal. 

Hat éve indult útjára A művészet templomai mozifilm sorozat, amely az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, intézményeit és műkincseit mutatja be. Az olasz és spanyol alkotóstábok munkáját dicsérő filmek a szakértői narrációt életrajzi jelenetekkel, archív anyagokkal és a műalkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik. Ezzel elősegítik, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe.

A sorozat keretében minden évben 4-5 új művészeti film érkezik Budapesten az Urániába és országszerte az art mozikba. Emellett a sorozat korábbi részei folyamatosan szerepelnek a budapesti Várkert Bazár és az Art+ Cinema műsorán. A sorozat az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a művészetkedvelők körében. Teltházas vetítésekkel alátámasztva, hogy van igény erre a speciális műfajra a mozikban.

A jelenlegi koronavírus helyzetben a mozivetítések természetesen szünetelnek. A sorozat legújabb, Impresszionista ritkaságok című epizódjának április végi bemutatóját későbbi időpontra halasztja a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment. Egyúttal otthon maradásra buzdít mindenkit, aki megteheti.

uffizi keptar

Ehhez kapcsolódva, április 1-től elérhető A művészet templomai sorozat online filmkölcsönzője is. Az a célja, hogy tovább színesítse a művészetkedvelők számára az otthonról elérhető programkínálatot a neves művészeti intézmények virtuálisan bejárható tárlatai mellett. Ilyenek a londoni British Museum, a párizsi Musée d’Orsay, a New York-i Guggenheim Museum vagy az amszterdami Van Gogh Museum. 

Az online filmkölcsönzőben jelenleg hat alkotás elérhető. A Firenze és az Uffizi képtár, A milánói Scala – A csodák palotája, Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban, Pápai bazilikák, Kincseskamrák – A csodák világa, Raffaello – A festőfejedelem című filmek. Ezek egy kedvező kölcsönzési díj mellett számítógépen, tableten, mobiltelefonon és okostévén egyaránt megnézhetők.

További részletek a filmkölcsönzőről és a sorozatról

A filmkínálatban szereplő alkotások részben neves intézményekre, részben a művészettörténet kiemelkedő korszakaira, alkotóira fókuszálnak.

a muveszet templomai

Firenze és az Uffizi képtár

A művészet templomai vetítéssorozat egyik legkorábbi és máig legnépszerűbb epizódja egy több rétegű utazás az itáliai reneszánsz bölcsőjébe a korszak legjellemzőbb műremekeinek megismerésén keresztül. A közel húsz helyszínen forgatott film bejárja a város leghíresebb épületeit és tereit. A Medici-palotától kezdve a Szépművészeti Akadémián át a Ponte Vecchio-ig, majd Firenze leghíresebb galériája, az Uffizi képtár kincseit, Michelangelo, Raffaello, Leonardo, Botticelli, Tiziano és további művészóriások alkotásait tárja a nézők elé.

Előzetes

A milánói Scala – A csodák palotája

„Óda egy operaházhoz” (Filmtekercs.hu) – A film az eddigi legátfogóbb alkotás a legendás milánói operaház történetéről és művészóriásokat generációkon át inspiráló, fenséges hangulatáról. A film készítői alapos kutatómunkát végeztek, hogy a közismert tények mellett megmutassák a több mint 240 éves Scala rejtett titkait is. A narrációt művészek, szakértők és rajongók kommentárjai, valamint visszaemlékezéseken alapuló fikciós részek gazdagítják. Minden eddiginél mélyebb betekintést nyújt az operaház történetébe.

Előzetes

a muveszet templomai leonardo

Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban

„A lángelme Milánóban” minden idők egyik legnagyobb alkotózsenije, Leonardo da Vinci munkásságát és életét tárja a nézők elé. A Mester Milánóban töltött évtizedeire koncentrál. A filmet a 2015-ös Milánói Expo keretében megrendezett nagyszabású Leonardo-kiállítás ihlette. Ez 12 szekcióban mutatta be a nagyközönségnek a világ számos tájáról Milánóba szállított lenyűgöző festményeket és rajzokat, köztük a Louvre-ból kölcsönzött La belle ferronnière-t. Új nézőpontból látható Az utolsó vacsora legendás freskója, és kiemelt hangsúlyt kap az Atlanti Kódex, da Vinci tudományos és mérnöki jegyzeteinek, rajzainak esszenciális gyűjteménye.

Előzetes

papai bazilikak

Pápai bazilikák

A Firenze és az Uffizi-képtár alkotóinak filmje Róma, az örök város négy pápai bazilikáját mutatja be. A speciális kamerabeállításokkal készített filmben eddig sosem látott szemszögből tárul fel a Vatikáni Szent Péter-bazilika, a falakon kívüli Szent Pál-bazilika, a lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház és a Santa Maria Maggiore-bazilika csodálatos épülete és páratlan műkincsgyűjteménye, köztük Michelangelo, Giotto, Bernini remekművei.

Előzetes

a muveszet templomai kincseskamrák

Kincseskamrák – A csodák világa

A „kincseskamra” (elterjedt nevén Wunderkammer) fogalma királyok, császárok és magas rangú arisztokrata gyűjtők körében alakult ki a 16. században. Ők hosszú évtizedek munkájával saját otthonukban építették fel a világ minden tájáról származó egzotikus tárgyakból és értékes ritkaságokból álló kis univerzumukat. A film ezekbe a rendkívüli gyűjteményekbe nyújt betekintést. A kis méretű reneszánsz kori kamrácskáktól kezdve – melyek a 19. század során a ma nagy múzeumok alapjául szolgáltak – a jelenkori kincseskamrákig, mindeddig megközelíthetetlen francia, olasz, osztrák és angol magángyűjteményekig.

Előzetes 

raffaello

Raffaello – A festőfejedelem

Ez a látványos ismeretterjesztő film példa nélküli alapossággal mutatja be a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakja, Raffaello Sanzio életét és művészetét. Harmincnyolc remekműve és további hat, általa inspirált alkotás kerül bemutatásra. Többek között az urbinói Raffaello-ház, a firenzei Uffizi képtár és a Vatikáni Múzeum műkincseiből válogatták. A nézőket olyan neves művészettörténészek kalauzolják végig ezeken a csodálatos helyszíneken, mint Vincenzo Farinella egyetemi tanár és Raffaello-szakértő, Antonio Natali, az Uffizi képtár korábbi vezetője és Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója.

Előzetes 

Szöveg és képek forrása: Pannonia Entertainment

Kapcsolódó cikk a Montázsmagazinban

 

 

Hozzászólások