A 20. század korszakalkotó zenetudósa, zeneszerzője és népzenekutatója előtt tisztelegve érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm. Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges fiatal muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

a mi kodalyunk

Petrovics Eszter filmjének főszereplője Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész, akik a 2019-ben újból megrendezett hangverseny során nemcsak gyönyörűen megszólaltatják Kodály darabjait, de a koncertre való felkészülés során ellátogatnak Galántára és Nagyszombatra, ahol Kodály a gyermek-, majd gimnáziumi éveit töltötte. Valamint a Zoborvidékre is, ahová első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben.

A Budapestet érintő rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint az említett 1910-es szerzői est a Royal Szálló hangversenytermében.

a mi kodalyunk

A szokatlan formanyelvű, zenei betétekkel gazdagon átszőtt alkotásban a hagyományos ismeretterjesztő filmektől eltérően minden információ a zenészek párbeszédeiből derül ki.

Kodály írásai belső monológként hangzanak el Kaszás Gergő színművész előadásában. Emellett archív rádiós anyagok felhasználásával megszólalnak pályatársak és tanítványok, többek között Ferencsik János, Vikár László, Doráti Antal, Molnár Antal és Szokolay Sándor is.

A mi Kodályunk című film a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával Muhi András produceri keze alatt készült el (Testről és lélekről, Csak a szél) és Ferenczy Gábor (Virágvölgy, X – A rendszerből törölve). 

Rendező: Petrovics Eszter
Főszereplők: Ránki Fülöp, Devich Gergely
Közreműködik: Kruppa Kvártett, Zsoldos Dávid, Bretz Gábor, Mező László, Lantos István, Földényi Rita, Edita Bugalova, Józsa Mónika, Dalos Anna
Forgatókönyvíró: Petrovics Eszter
Operatőr: Sibalin György
Vágó: Kun Balázs
Zenei rendező: Matz Ádám
Szakértők: Dalos Anna, Ittzés Mihály
Gyártásvezető: Egri Viktor
Producer: Muhi András, Ferenczy Gábor

 

Youtube trailer:

 

 

Forrás: Pannonia Entertainment

 

Korábbi filmbemutatók:

Vad erdők, vad bércek – Júliustól a mozikban a díjnyertes természetfilm

 

 

Hozzászólások