A mozik nyitásával egyszerre debütál Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika díjnyertes természetfilmje az Északi-középhegység gazdag élővilágáról. Július 2-től országszerte több mint 60 filmszínházban kerül műsorra a Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában.

vad erdok

Az utóbbi évek kimagasló látványvilágú magyar természetfilmjeinek sorát hamarosan egy újabb alkotás gazdagítja. A koronavírus helyzet miatt elhalasztott márciusi bemutató helyett július 2-tól látható országszerte a mozikban az alkotás. Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb filmje, a Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában.

A legjobb ismeretterjesztő filmnek járó Magyar Filmdíjjal elismert alkotás szélesvásznú moziváltozatát országszerte több mint 60 helyszínenjátsszák. Köztük a Cinema City és a Kultik teljes mozihálózatában, a Budapest Film mozikban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A megyeszékhelyek art mozijaiban is bemutatják.

A WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő természetfilm a díjnyertes alkotópáros korábbi alkotásaira is jellemző, lélegzetelállító képsorokon mutatja be az Északi-középhegység folyóvölgyeit, mély szurdokait, napfényben fürdő bérceit, ködbe vesző hegyoldalait és gazdag élővilágát.

vad erdok

A különleges technikai megoldásokkal készült, látványos és részletgazdag 4K felvételeket felvonultató szélesvásznú természetfilmben intim közelségben, nem mindennapi helyzetekben tárul fel az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilága az avarszinttől a lombkoronáig.

A filmbéli „fantom” nem más, mint a rejtőzködő életmódja miatt rendkívül nehezen lencsevégre kapható hiúz, amely nemrég újra feltűnt a hazai vadvilágban.

Az ő nyomait kutatva tárul fel az erdőlakók élete. Olyan különleges felvételekkel, mint a patakokban ívó ingolák, a fészket rakó szirti sasok, a bokszoló mezei nyúlpár, a fák között lomhán zümmögő óriás szarvasbogarak, vagy a vízirigók, hegyi kérészek párzásának ritka pillanata.

vad erdok

A Kárpátok és az Alföld között húzódó különleges átmeneti zónában közel két éven át forgatott film alkotóinak munkáját a Bükki Nemzeti Park, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Budakeszi Vadaspark és az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei segítették.

A mindössze néhány főből álló stáb a különleges képi világ megteremtéséhez a legmodernebb technikát ötvözte az állatvilágot legkevésbé zavaró természetfilmes módszerekkel. Többek között egyedileg átalakított akciókamerákat és megtöbbszörözött hatótávolságú teleobjektíveket is alkalmaztak. A patak mélyétől a felhők feletti madártávlatig változatos nézőpontokból filmeztek, szuperlassított felvételekkel és gyorsított idejű, ún. „time-lapse” képsorokkal tették láthatóvá a természet emberi szem által kevésbé érzékelhető csodáit.

A napokban a Legjobb ismeretterjesztő film kategóriájában Magyar Filmdíjjal elismert alkotás az NMHH Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült. Egyedi hangulatát ismét a magyar népzenei motívumokat is felhasználó Mátyás Attila Merkaba dallamai erősítik. A narrátor Varga Gábor.

A nyári filmpremier után ősztől iskolák és oktatási intézmények részére kedvezményes csoportos vetítésekre is lesz lehetőség. Ehhez szervezési segítséget nyújt a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment. A vetítési helyszínek teljes listája itt olvasható.

Forrás: Pannonia Entertainment

 

Korábbi hasonló filmajánlónk:

Díjnyertes magyar természetfilmek ingyenesen

 

Hozzászólások