Müpa Autósmozi – Utolsó hetéhez érkezett a Müpa autósmozija, ahol a nézők egészen új dimenzióból tapasztalhatják meg a Müpa-élményt.

a mupa autosmozi

Július 22. és 25. között Várdai István és remek partnerei a kamarazene ezer arcát mutatják be. A The Qualitons keleti hangulatú utazásra invitál, Barabás Lőrinc és zenekara pedig kifejezetten erre az alkalomra írt dalokkal készülnek.

Július 1-jén indult a Müpa Autósmozi sorozata. Ezúttal a Fesztivál Színház nézőtere helyett az épület melletti parkolót töltik meg a Müpa hűséges rajongói, hogy saját autójuk kényelméből élvezzék az óriási kivetítőn közvetített élő koncerteket, majd hangos dudálással és villogással köszönjék meg a zenészeknek a különleges élményt.

mupa autosmozi

Július 22-én a 2020/21-es évad művészének választott világhírű csellista, Várdai István és kiváló zenésztársai egyetlen este alatt bebizonyítják, hogy a kamarazene egyszerre lehet játékos, komoly, lírai, vágyakozó, virtuóz, könnyed, áttetsző hangzású vagy szimfonikusan dúsan zengő is.

„A meghívottjaim mind a szakma élvonalában vannak, és többféle generációt képviselnek a színpadon. Leginkább az motivált, hogy összehozzam olyan barátaimat, akik még nem ismerik egymást. Én a koncert nagy részében jelen leszek, de a zene egyébként is hidakat épít, a közös munkából pedig fantasztikus barátságok születhetnek. Ezek mind pozitív indíttatások, energiák egy olyan műsor kapcsán, amelyben szinte csak derűs, szép és energikus darabok találhatóak. Szeretnénk elűzni a kétségeket, a félelmet, amelyek mostanában sajnos túlságosan uralták a világunkat” – fogalmaz egy friss interjúban Várdai István.

Az est egészen elképesztően színes műsora is a stílusok és műfajok változatosságát tükrözi: Mozart, Schubert, Brahms, Liszt, Bartók és Ligeti segítségével idézik meg a kaposvári nyarak kamarazenei fesztiváljának hangulatát.

Igazi egzotikus utazást ígér a The Qualtions július 24-i koncertje. A hazai könnyűzenei palettán unikumnak számító zenekar utánozhatatlanul vegyíti a soul-funk-beat alapokat a grúvos ütemekkel. Mostanában pedig egyre bátrabban kísérleteznek a pszichedelikus rockos világgal is. Dalaikra nem csak itthon, de a tengerentúlon is felfigyeltek már, többek közt a Red Hot Chili Peppers tagjait is rajongóik közt tudhatja a magyar banda. Az improvizációnak is helyet hagyó hangzásvilág ezúttal keleti fűszerezést kap egzotikus hangszerekkel – szitárral, kavallal és dudukkal – kiegészülve.

Barabás Lőrinc neve már szinte fogalom, hiszen mind szólóban, mind zenekarai – a már nem aktív Eklektric, és a legutóbbi lemezét épp a Müpában bemutató Barabás Lőrinc Quartet – élén meghatározó hangja a magyar zenei szcénának.

Stílusát szinte lehetetlen bekategorizálni, a soultól kezdve a funkon át az elektronikáig sok műfajban tevékenykedik, sőt, nemrég zeneszerzőként a kortárs zenébe is belekóstolt. A július 25-i koncerten az avantgárd és a free jazz világából érkező Grencsó István és az egyre foglalkoztatottabb fiatal énekesnő, Kiss Flóra társul a megszokott négyeshez, és eddig sehol nem hallott, kifejezetten az autós koncertre írt dalok is elhangzanak majd.

mupa autosmozi

Barabás Lőrinc (fotó: Kotschy Gábor)

A parkolóban közel 130 autó fér el: járművenként 4000 forintért, kizárólag online lehet jegyet váltani az előadásokra az adott koncert kezdéséig. Egy kocsiban több utas is tartózkodhat, betartva a személyautó kapacitására vonatkozó szabályokat. A belépők megvásárlásakor a Müpa-ajándékutalványok is felhasználhatóak, illetve a Müpa+ hűségprogram jegykedvezményei is érvényesíthetőek. A nézők ételt és italt is vásárolhatnak a helyszínen, hogy a nyáresti hangulat igazán tökéletes legyen.

A programsorozat megvalósításához a Müpa stratégiai partnere, a világ egyik legzöldebb prémium autómárkájaként ismert Lexus nyújtott inspirációt.

További részleteket a Müpa Autósmozi programjáról itt talál.

A Müpa blogon további érdekességeket árulunk el az autósmozik történelméről, megismerhetik a The Qualitons együttest, és a kulisszák mögé is bepillanthatnak.

Kamaraest Várdai Istvánnal

Várdai István (fotó: Csibi Szilvia)

2020. július 22. szerda 21:00 — 22:30

Kültéri parkoló

Közreműködők: Kristóf Réka – szoprán; Langer Ágnes, Kállai Ernő – hegedű; Szűcs Máté, Szomor-Mekis Janka – brácsa; Várdai István, Devich Gergely – cselló; Horváth Bence – nagybőgő; Fejérvári Zoltán, Palojtay János, Demény Balázs – zongora, Duleba Lívia – fuvola;
Szűcs Péter – klarinét; Győri András – oboa; Zempléni Szabolcs – kürt; Bettermann Jákob – fagott

• Mozart: Figaro házassága – „Non più andrai” (átirat fúvósötösre)
• Schubert: A-dúr zongoraötös, op. 114 („Pisztráng-ötös”), D. 667 – IV. tétel
• Respighi: Il tramonto
• Bartók: Román népi táncok
• Dohnányi: C-dúr szextett, op. 37 – III-IV. tétel
• Liszt: Szerelmi álmok (Liebesträume), No. 3
• Saint-Saëns: Haláltánc
• Ligeti: Etűdök – 13. L’escalier du Diable (Ördöglétra)
• Ligeti: Hat bagatell – I., III., IV. tétel
• Bartók: Kontrasztok, Sz. 111, BB 116 – III. Sebes – Allegro vivace
• Schubert: F-dúr oktett, D. 803 – VI. Andante molto – Allegro – Andante molto – Allegro molto
• Brahms: g-moll zongoranégyes, op. 25 – IV. Rondo alla Zingarese: Presto

Jegyek és további információk itt találhatók

The Qualitons – Orientális utazás

2020. július 24. péntek 21:00 — 22:30

Kültéri parkoló

The Qualitons: G. Szabó Hunor – gitár, ének, dob, basszusgitár; Hock Ernő – basszusgitár, ének; Szőke Barna – gitár; Menyhei Ádám – billentyűs hangszerek, ének; Boros Levente – dob, ének, ütőhangszerek
Közreműködők: Bede Péter – szaxofon, furulya, kaval, duduk; Tóth Szabolcs – szitár

Jegyek és további információk itt találhatók

Barabás Lőrinc Quartet + 2

2020. július 25. szombat 21:00 — 22:30

Kültéri parkoló

Barabás Lőrinc Quartet: Barabás Lőrinc – trombita, effektek; Cséry Zoltán – billentyűs hangszerek; Herr Attila – basszusgitár; Mihalik Ábel – dob
Vendégek: Grencsó István – szaxofon; Kiss Flóra – ének

Jegyek és további információk itt találhatók

 

MÜPA fotók: Pályi Zsófia

 

Hasonló cikkünk a közelmúltból:

Július 1-jén kinyitott a Müpa autós koncertmozija

 

Hozzászólások