Dr. Ittzés Tamás, az eMeRTon-díjas kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band (1985) alapítója és vezetője, egyetemi tanár, író, zeneszerző, a JAZZFŐVÁROS rendezvény kitalálója és főszervezője válaszolt kérdéseinkre a Jazzfőváros Fesztivál megnyitója után. 

Dr. Ittzés Tamás

 Kedves Tamás, a megnyitón azt mondta, hogy öt év alatt bizonyosodik be a JAZZFŐVÁROS rendezvény létjogosultsága. A tapasztalt zenész mondatja ezt Önnel?

Úgy gondolom, inkább a szervező. Gyakran felléptem különböző rendezvényeken, fesztiválokon, és ott a zenén kívül szóba elegyedtem a szervező stábbal. Olykor konkrétan érdeklődtem a program költségvetése felől, illetve azt is megkérdeztem, hogy milyen közönséget céloztak meg. Kutatásokat végeztem. Ugyanakkor azért bevallom, zenész fejjel is gondolkodtam, amikor belevágtam a JAZZFŐVÁROS rendezvény szervezésébe. Fontosnak tartottam, hogy a helyszín garantálja a sikert. Egyaránt néztem a meghívott zenészek és a közönség érdekeit is. Az én logikám szerint csak akkor lehet egy rendezvény sikeres, ha mind a két fél jól érzi magát. Gondoljunk például fellépők szállására, ellátására, vagy a látogató érdeklődők pihenési lehetőségeire! Úgy gondolom, hogy ennél jobb helyszínt nem is választhattunk volna , mert a 40 fokos hőség ellenére már az első napon elég sokan vannak.

Milyen tanulságokat vont le a tavalyi rendezvényről?

Az itt fellépő művészek, zenészek, táncosok, énekesek mind a maximumot hozták ki magukból! Mindegyikőjükben volt alázat a színpad és a közönség felé. A nézők teljes produkciót láttak, nem voltak bakik, mert mindenki maximálisan jól hozta a formáját. Ez az idén sem változik. A fellépők a 40 fokos meleg ellenére helytállnak. Kialakulóban van a családias, közvetlen hangulat. S ez a lényeg, mert számomra a legfontosabb cél, hogy együtt szórakozunk a szeretteinkkel, mert akkor jó a rendezvény! Bízom abban, hogy öt év elmúltával a jazz, illetve ez a rendezvény majd tömegeket vonz ide a domb környékére. Nem csak kulturális szempontból, hanem mint üzleti vállalkozás is.

Idővel majd becsempészünk egy-egy világsztárt is. Természetesen nem azt akarom mondani, hogy az itt lévő zenészek bármelyike is rosszabbul játszana, mint egy sztár, de a művészvilágban szerencse is kell. Ő majd tömegeket hoz csak azzal, hogy itt fellép. Az idén Szekeres Adriennt sikerült megnyernünk. Igaz, más műfajban énekel, de a jazz műfajában is kiváló. Én már több éve ismerem őt. Tudom, hogy ebben a műfajban is szenzációs.

Milyen tematikára épül a rendezvény?

Blues, rock, boogie hangzik fel majd a Mercedes-Benz Színpadán, amely igen népszerű. Nyilvánvaló cél, hogy minél többen megkedveljék a jazz műfaját.

Köztudott, hogy New Orleans a jazz szülőhazája. Az egyik legkorábbi formája a dixieland. Az egyik legismertebb zenei stílus, a blues afroamerikai közösségektől származik. Hazánkban azonban csak rétegeket érint, kevés városban van igazi jazzklub. Mi lehet ennek az oka?

Való igaz, Debrecenben, ahol tanítok, az egyetemen sincs Campus, nincsenek igazi klubok. Kecskeméten ugyan havonta egyszer a Kilele Music Café- ban élő jazz zenével szórakoztatjuk a közönséget, de nagyon bízom benne, hogy a kecskeméti egyetem ezen a téren is gyümölcsöt hoz. Bizakodó vagyok a jövővel kapcsolatban.

 

Szeli Sára

 

 

Hozzászólások