Dalok és versek, próza és líra, színészek, zenészek, költők, írók és a közönség, a jelen és a múlt, különböző évtizedek és évszázadok szellemisége találkozik Zsámbékon hétről hétre. A közönség éppen annyira szereti ezeket az estéket, mint a művész, hiszen Zsámbékon a színpad ritka találkozások helye.

Fekete Ernő, Wunderlich József, Borbély Alexandra és Lotfi Begi

 

Dalok és versek, próza és líra, színészek, zenészek, költők, írók és a közönség, a jelen és a múlt, különböző évtizedek és évszázadok szellemisége találkozik Zsámbékon hétről hétre. A közönség éppen annyira szereti ezeket az estéket, mint a művész, hiszen Zsámbékon a színpad ritka találkozások helye.

A Kedves Zsámbék sorozatban Seres Tamás rendező előszeretettel válogat egy estére olyan művészeket, akik nem játszanak rendszeresen együtt.

Hogy fér össze Janus Pannonius és Lovasi András? Hogyan „adja egymásnak a kilincset” Vörösmarty Mihály, Faludy György és Térey János? Néha meglepően kortárs a középkori és sokszor meglepően klasszikus a kortárs, egy az állandó: a szellem, a szerelem, a hit és mindazok az emberi értékek és érzelmek, amiért egyáltalán tollat ragadni érdemes, akár a múlt században, akár most, vagy félévezrede.

A Zichy-kastély monumentális épületének udvara tökéletes főhelyszín a nyári színház előadásaihoz.

A színház előtt egy kiállítást is megtekinthetünk az iskolaként működő kastély Takács Menyhért galériájában: Zilahy Zoltán szobrászművész rajzait.

A Kedves Zsámbék sorozatban legközelebb a szerelemről Fekete Ernő, Wunderlich József és Borbély Alexandra lesz a vendégünk, zenél Lotfi Begi. Várjuk még Trill Zsoltot, Csákányi Esztert és Vecsei H Miklóst Járai Márkkal az Ételekről, a borokról, a gasztronómiáról esten. Érkeznek kész produkciók is a zsámbéki színpadra, mint Mácsai Pál Örkény egypercesei Lukács Miklós cimbalommuzsikájával, az Egypercesek száz percben, vagy a Szívárványék Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje. Kollár-Klemencz László zenekarával az Ég az erdőt hozza, Kamarás Iván pedig idén Egy fess pesti estét hoz zenekarával a Matyi Kultúrbisztró színpadára, végül HOBO teszi fel az i-re a pontot Halj meg és nagy leszel című koncertjével a Romtemplomnál.

A következő zsámbéki esték:

július 24. (20.00) Zichy-kastély szabadtéri színpad

#KedvesZsámbék! a Szerelemről

Szerzőink: József Attila, Tóth Árpád, Áprily Lajos, Arany János

Előadják: Fekete Ernő, Wunderlich József, Borbély Alexandra

Zenél és közreműködik: Lotfi Begi

Különleges, meghitt esték, ahol irodalom és zene segíti egymást a színpadon, ahol nagy magyar színészek és zenészek és nagy magyar költők személyisége és gondolatai találkoznak és hoznak létre feledhetetlen pillanatokat, amiket még sokáig magunkkal vihetünk. A KedvesZsámbék! estek ízét emellett a sok kedves és spontán pillanat adja, az összenevetések, egy nem várt asszociáció vagy éppen verscsere.

július 26. (20.00) Zichy-kastély szabadtéri színpad

Az élet értelme – Egypercesek száz percben

Mácsai Pál és Lukács Miklós estje

Örkény István novelláiból olvas Mácsai Pál, cimbalmozik Lukács Miklós.

Az „Egyperces novellák” című kötet fél évszázada, 1968-ban jelent meg először. Az egyik oldalon a közlés minimuma, a másikon a képzelet maximuma. Az írásokban ott az apró darabokra hullt közös ideáink groteszk látványa, de megfordítva is: a banalitásokban az élet titokzatos teljessége. A műfaj ma már fogalom, sok sora szállóige, alakjai, helyzetei beépültek nyelvünkbe, gondolkodásunkba. Az egypercesek különös tulajdonsága, hogy nem avulnak. Ennek oka nem csak a vonzó forma, az eredeti optika, a tiszta szellem és a fényes humor, hanem elsősorban az, hogy szerzőjük meglátta azt, ami bennünk és körülöttünk nem változik.

Az előadásokról bővebb információ és jegyek a itt és személyesen a zsámbéki Tourinform irodában. Jegyrendelést fogadnak a zsambekinyar.info@gmail.com e-mail címen is.

Jegyvásárlási lehetinformációk:

• E-mailen: Jegyekre előjegyzést a zsambekinyar.info@gmail.com címen is felveszünk. Itt kérjük, adják meg telefonszámukat!
• Online jegyvásárlás korlátozott számban a zsambekiszinhaz.jegy.hu oldalon.
• Jegyvásárlás személyesen a zsámbéki Tourinform Irodában, hétvégén, az előadás napján, illetve hétköznap nyitvatartási időben.
• Az előadások előtt készpénzzel nem lehet jegyet vásárolni, csak bankkártyát tudunk elfogadni.

Korábbi hasonló ajánlónk:

Szombaton középkori Kedves Zsámbék a Zsámbéki Nyári Színház műsorán

Forrás: Zsámbéki Színház

 

Hozzászólások