Lezárult Kecskeméten a Katona József emlékére kiírt országos drámaíró pályázat. A győztes Juhász István „Malakiás napja” című pályamunkájával, különdíjban részesült Réczei Tamás „Katona József, avagy légy a pókok között fickándozik”, valamint Pozsgainé Kovács Klára „Fényfelhők” című drámájával.

 

dramairop0

Az eredményhirdetés a kecskeméti Városházán

Katona József születésének 225. évfordulóját emlékévvel ünnepli Kecskemét. Ehhez kapcsolódva hirdette meg a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója és a kecskeméti Katona József Színház – az önkormányzat támogatásával – az országos drámaíró pályázatot.

A zsűri tagja volt Cseke Péter, dr. Füzi László és Zalán Tibor költő, a Békéscsabai Jókai Színház dramaturgja. A pályázatra 123 mű érkezett, ezekből első körben 21 jutott tovább. A végső körben három olyan színmű maradt, amelyet mindhárom zsűritag kiemelt.

A szerzők kilétére a Városházán derült fény a jeligés levelek bontását követően. Az eredményt augusztus 31-én hirdették ki a zsűri tagjai. Eszerint a pályázat nyertese Juhász István, a győztes mű címe: „Malakiás napja”. Különdíjban részesült Pozsgainé Kovács Klára „Fényfelhők”, valamint Réczei Tamás „Katona József, avagy légy a pókok között fickándozik” című drámájával.

A kecskeméti színház két pályamű bemutatását tervezi: a győztes művet 2016. november 10-én este felolvasó színházi előadásként adják elő a Kamaraszínházban. Másnap a Ruszt Stúdió Színházban láthatja a közönség Réczei drámáját Kocsis Pál rendezésében. A színmű főhőse Ruszt József, aki a Bánk bán bemutatását tervezi Kecskeméten, nem éppen az 1976-os nemzeti drámaértelmezéshez igazodva. A főszerepet Porogi Ádám alakítja.

Rákász Judit

 

Hozzászólások