MEGTARTÓ HAGYOMÁNY – A 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében Fekete Erzsébet népi iparművész hímzéseiből nyílik időszaki kiállítás 2022. március 18-án 15.00 órakor Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

megtarto hagyomany

Megtartó hagyomány:

Megnyitó: 2022. március 18-án, pénteken, 15.00 órakor

Köszöntőt mond: Barta Dóra, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

A kiállítást megnyitja: Kriskóné Dávid Mária etnográfus, gyűjteményvezető.

Fekete Erzsébet népi iparművész 1984 óta foglalkozik tudatosan a magyar etnikumok hímzéskultúrájával. Ekkor kezdte munkáját a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, megismerkedett a díszítőművészeti szakkör vezetőivel: dr. Nagy Györgynével és dr. Varga Ferencnével. Elkötelezett tagja lett az évtizedek óta eredményesen működő hímző szakkörnek, munkahelye komoly ösztönző és inspiráló erővel hatott. Elvégezte a szakkörvezetői tanfolyamot, folyamatosan képezte magát tanfolyamokon, nyári táborokban.

Eredményesen vett részt zsűrizéseken és pályázatokon, hamarosan a népi iparművész cím jogos tulajdonosa lett. Kedvelt hímzésetnikumai: palóc, sióagárdi, sárközi, furtai, békési, komádi, hövelyi, hercegszántói. Az utóbbi években pedig sok energiát fektetett a kecskeméti és a félegyházi subahímzés motívumainak megismertetésébe, népszerűsítésébe. A hímzés mellett a vertcsipke készítést is magas fokon űzi.

Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Facebook

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások