Zoób Katti  Dresszkód kiállítása egész tavasszal a Ráth-villában! A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel az Iparművészeti Múzeum átütemezi a Ráth György-villa idei kiállítási naptárját, hogy minél többen láthassák a nagy sikerű Dresszkód: Katti Zoób című tárlatot, mely így egészen június 6-ig lesz látogatható.

zoób katti

Egy divatbemutató megható pillanata: magas, sudár lányok körében apró, törékeny nő. És ő az, akire a karcsú, nyúlánk modellek felnéznek. Mert jó belebújni, benne lenni a ruháiban. Mert jó a bűvkörében lenni. Mert érzékeny, határozott és céltudatos. Pályája is az, amiként kitartással, számos ötlettel eljutott az önálló kreációkig. Igazi self-made man – mondhatnánk, ha férfi lenne. Aki hisz a műhelymunka erejében. Aki nem feledte, honnan jött, hiszen benne van ruháiban a családi tradíció, benne van múltunk, de ő a jelen és akár a jövő is.

Ezt az eleven folytonosságot szemléltetik a Ráth György-villa szecessziós és historizáló enteriőrjeiben kiállított ruhái. Élő kapocs az általa is kedvelt art nouveau és napjaink között.

Ruháit nézve anyagok, minták, formák, színek kavalkádja kápráztat el. Minden hasznosul a kezében, műhelyében. Régi textilek kelnek új életre, hagyományos minták elevenednek meg. Olykor tradicionális, olykor szemtelenül új. Leginkább pedig egyszerre mindkettő. Bátor nő: merészen illeszt össze eddig együtt soha nem szereplő anyagokat, mintákat. Hiszen korábban ki tett volna organzára bőrt?! De nemcsak a kifutók világa az övé: a mindennapok divatja éppúgy foglalkoztatja.

A nagy múltú kisvárosból, Sümegről indult, és eljutott a világot jelentő kifutókig. Gyökerei azonban eltéphetetlenek. Neve és cége fogalom.

Ő Zoób Kati – Katti Zoób.

A kiállításhoz kapcsolódva számos új programmal is készülnek a szervezők:

  • március 24-én Horváth Hilda kurátor mutatja be a kiállítást,
  • április 22-én Für Anikó színművész,
  • május 13-án pedig Veiszer Alinda riporter tart szubjektív tárlatvezetést.
  • március 26-án újra megszervezik a 3 kiállítás 1 jeggyel programot, melyben városligeti sétauzsonna is lesz!

A Ráth-villát és kiállításait bemutató idegenvezetés időpontjai:

  • március 18. és 25., valamint április 1., 7. és 28.

Jegyek itt  kaphatók.

“A szecesszió ékszerdobozának is nevezhető, a múzeum egykori főigazgatójának lakhelyéül szolgáló Ráth György-villában napjainkban a századforduló ipar- és képzőművészetének legnagyszerűbb tárgyait állítja ki az Iparművészeti Múzeum. A korabeli enteriőrként berendezett villa a szecesszió lenyűgöző darabjait mutatja be, amely stílusirányzat egy új életfilozófia hírnöke is volt a 20. század elején.

Ezekben az egykor otthonként szolgáló enteriőrökben látható 2022. január 21-től a Dresszkód: Katti Zoób című kiállítás, amely a divattervező öltözékeit helyezi az egyes terek és szobák középpontjába. Estélyi ruhák, fűzők, koktélruhák és nappali viseletek: Zoób Kati különleges és egyúttal jellegzetes szín- és formavilágú ruhadarabjai harmonikusan lélegeznek együtt az Iparművészeti Múzeum műtárgyaival. Az art nouveau irányzatához hasonlóan a kísérletező kedvű, hullámzóan nőies vonalvezetést, valamint virág- és növényi motívumokat bátran használó divattervező ruhái reflektálnak a szecesszió díszítőelemeire.”

A kiállítás kurátora: Horváth Hilda művészettörténész

zoob katti

 

Forrás: Iparművészeti Múzeum / Katti Zoób sajtóanyag

Hasonló cikkünk:

Hogy maradjunk divatosak 2021 tavaszán?

 

Hozzászólások