Petőfi Sándor életútja és költészete minden kor emberének tartogat új vonásokat. Hallgassuk meg együtt, hogy 21. századi nézőpontból mennyi újdonsággal tud szolgálni két induló irodalomtörténész! A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál rendezvényére 2022. március 24-én 17.00 órakor kerül sor a Kápolna Galéria előadótermében.

nezopont

Petőfi Sándor huszonegyedik századi nézőpontból

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor szerelmi szabadságharca

Gyimesi Emese előadása

Miért utazott Nagykárolyba 1846 szeptemberében Petőfi Sándor, és miért tartózkodott ott Szendrey Júlia? Hogyan pillantották meg egymást először? Milyen kihívásokkal kellett szembenézniük házasságkötésük előtt? Hogyan formálták egymás ízlését? A szerelem érzéséről mindketten sokat írtak, kapcsolatukat mindketten szerelmi szabadságharcnak élték meg, és ebbe publikációikon keresztül kortársaikat is beavatták. Az előadás a korabeli sajtó reakcióin és személyes dokumentumokon keresztül gondolja végig szabadság és szerelem, nyilvánosság és magánszféra korabeli viszonyát.

Az első hírek: Petőfi eltűnésének korai elméletei

Owaimer Oliver előadása

Petőfi eltűnéséről rengeteg elmélet született a segesvári-fehéregyházi csata óta. Az előadás nem egy újabb felállítását kísérli meg, inkább a szabadságharc utáni esztendőkben kialakult, máig ható teóriákra és a formálódó Petőfi-emlékezetre fordítja figyelmét.

37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

Kecskemét, Kápolna Galéria

2022. március 24-én 17.00 óra: Petőfi Sándor huszonegyedik századi nézőpontból

Támogató: NKA

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások