2015. június 20-án Kecskeméten 10. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Az első időkben csak három helyszín szerepelt a programban, mostanra több mint 40. Az összesített látogatók száma évente meghaladja az 50 ezret. Nem lehet rangsorolni a rendezvényeket, a maga nemében mindegyik különleges látnivalót kínál. Mindenki megtalálja az őt érdeklő programokat.

 

programfuzet

 

Van-e titkos receptje a sikeres rendezvénynek? Talán ennyi: Kutasd fel a hazait, vigyázz a minőségre! Adj hozzá jó sok összefogást és határtalan lelkesedést! Ez a siker garanciája már kilenc éve folyamatosan. 15 ezer programfüzetet nyomtattak és osztanak szét a megyében. Sokan jönnek más városokból, falvakból. Tavaly a MÁV kedvezményes utazást biztosított, a szállodák pedig külön ajánlatokkal várták a messzebbről érkezőket remélve, hogy több napig is itt maradnak.

 

sajttaj3

A kecskeméti sajtótájékoztatón

Az aktuális – immár tizedik – Múzeumok Éjszakája Kecskemét szervezése már egy évvel korábban elkezdődött. A leglelkesebb látogatók az egyhetes időtartamot is felvetették, mert lehetetlen a sok-sok érdekes és tartalmas program közül választani. A rendezők persze tudatosan vetik be csábításra az egy éjszakás kalandtúrát. Minden kulturális, művészeti, tudományos, természeti értéket bemutatnak, ami Kecskeméten fellelhető. A cél sem titkolt: ne csak évente egyszer lépjenek be a közgyűjtemények kapuján a nézők, hanem fedezzék fel, mennyi kincset rejt a város, és térjenek vissza ide.

 

sajttaj2

 

Az állandó szereplők a kecskeméti múzeumok, gyűjtemények: Bozsó Gyűjtemény, Cifrapalota, Fotográfiai Múzeum, Hanga Óragyűjtemény, Katona József Emlékház, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Naiv Művészek Gyűjteménye, Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Orvostörténeti Gyűjtemény, Szórakaténusz, könyvtár, levéltár. Első éjszakázók: Központi Statisztikai Hivatal, Mercedes-Benz Gyár, Ép-GéPéSz, Medina Adománybolt. A 41 helyszín felsorolása helyett különlegességeket ragadunk ki. Faismereti játék, Hamupipőke előadás, görögkeleti ikonosztáz, veterán járgányok, Olimpiart koncert, postatörténeti kiállítás, csillagvizsgáló, Resti Kornél Alkalmi Zenekar, Tapasztalt Ecsetek fellépése, zománcművészeti műhelytitkok, tűzugrás, Renaissance Consort, zöldséglegó, Cigány népmesék, barátfüle kóstoló, hangverseny a Református templomban, Ürge Aladár bábműsora, Legtüzesebb éj kiállítás, Városháza Dísztermének megtekintése idegenvezetéssel, cserkésznyakkendők világa, pálinkakóstoló. Az est rabul ejti a baráti társaságokat, a családok apraja-nagyját, mert minden korosztály talál valamit, amiben aktívan közreműködhet. A belépés a helyszínekre ingyenes, de több program is előzetes regisztrációhoz kötött.

 

retrobuszok

 

Fáradhatatlanul, pöfögve róják majd köreiket az autóbusz matuzsálemek. Sehol máshol nem áll rendelkezésére a nagyérdemű közönségnek hasonló muzeális konvoj a programok közötti vándorlásra. 400 Ft-ért váltható egy karszalag az „antik” buszokon, egész este annyiszor utazhatnak vele, ahányszor üres helyet lelnek.

A tájékozódást a több száz esemény között nyomtatott műsorfüzet, saját web- és Facebookoldal, okostelefon alkalmazások segítik. A műsorfüzet főterjesztői a rendezvényhelyszínek, a szemfüles látogatók a 64 oldalas kiadványban előre megtervezik a nagy kultúrkaland állomásait. A műsorfüzet INNEN is letölthető!

Az eseménysorozat állandó fő támogatója Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, támogatja a CabTec, a Knor-Bremse Fékrendszerek Kft, segítője a Viapan Group. A város a programsorozat megrendezésére pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz.

 

 

Hozzászólások