Az elektronikus levelezés széles körű elterjedésével a hosszú évtizedeken keresztül népszerű képeslapok jelentősége erősen háttérbe szorult. Könnyebb és kényelmesebb az ünnepi üzeneteket e-mailben eljuttatni a címzettnek, holott egy szép, kézbe fogható képeslap varázsát éppen az adja, ami az elektronikus változatból elveszik: a személyesség és a fontosság érzése. A karácsonyi lapok története másfél évszázadra nyúlik vissza.

Az első karácsonyi képeslapot Sir Henry Cole megrendelésére J. C. Horsley illusztrálta 1843-ban. A lap közepén lévő kép egy család 3 generációjának képviselőit ábrázolta, akik a címzettre emelik poharukat. A központi kép melletti két oldalon jó cselekedetekre buzdító jelenetek láthatók, amelyeken ételt és ruhát adnak a szegényeknek.

Az első kereskedelmi forgalomba is került képeslap

Angliában az első karácsonyi üdvözlőkártyák a nevükkel ellentétben nem téli vagy vallási témákat ábrázoltak, inkább a tavasz közeledtét jelző virágok, tündérek és egyéb színes ábrák szerepeltek rajtuk. Népszerűek voltak a gyerekeket és állatokat ábrázoló humoros és szentimentális képek.

1873 karácsonyán a Prang és Mayer nyomdász cég kezdett el szélesebb körben üdvözlőkártyákat gyártani az angol piacra. Egy évvel később már Amerikában is értékesítették őket, ezért az úttörő tevékenységért Louis Prang-et nevezik az „amerikai karácsonyi képeslap atyjának”. A lapok népszerűsége folytán hamarosan megjelentek az olcsóbb utánzatok is.

A 20. század folyamán jól jövedelmező üzletnek számított a képeslapok készítése. A lapok külseje az ízlés és a nyomdai technika átalakulásával változott. A világháborúk idején például a hazafias témák kerültek előtérbe.

Hivatalos képeslapok

Viktória királynő kezdeményezésére terjedt el a hivatalos képeslapok küldésének szokása az 1840-es években. A brit királyi család képeslapjain általában az elmúlt év jelentős eseményeihez kapcsolódó portrékat ábrázoltak. A Fehér Házból Dwight D. Eisenhower amerikai elnök idején, 1953-ban küldték el az első hivatalos üdvözlőlapot. A kártyák azóta is az elnöki rezidencia egyes helyiségeit ábrázolják neves amerikai művészek tolmácsolásában. 1961-ban mindössze 2000 címzettnek küldtek képeslapot, ez a szám 2005-re 1,4 millióra emelkedett.

Johnson elnök képeslapja 1967-ből

Képeslapok jótékony célokra

Sok szervezet készít speciális karácsonyi üdvözlőlapot adománygyűjtés céljával. A leghíresebb talán az UNICEF karácsonyi akciója, melyet 1949 óta minden évben elindítanak.

Újrahasznosított képeslapok

A 19. század nagy részében már divat volt a karácsonyi képeslapok újrahasznosítása. Női szervezetek szedték össze őket az ünnepek után, hogy kivágják az ábrákat és képeskönyvet készítsenek belőlük kórházban lévő gyerekek, árvaházak, óvodák számára, és missziós célokra.

Napjainkban pedig egy nagy-britanniai jótékonysági szervezet folytat minden évben kampányt a karácsonyi üdvözlőlapok összegyűjtésére és újrafelhasználására. A környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása mellett adományokat is gyűjtenek, amelyek lehetővé teszik új fák ültetését is. 12 év alatt több mint 600 millió képeslapot hasznosítottak újra, aminek következtében 141 000 fát tudtak elültetni.

Weninger Nóra

2014. december 19.

Hozzászólások