Karácsony előtt és a két ünnep között idén is egy különleges összeállítással várja a klasszikus művészeti ágak iránt érdeklődő közönséget az Uránia Nemzeti Filmszínház. Moszkvából, Szentpétervárról balett produkciók, New Yorkból opera, Berlinből klasszikus zenei gálakoncert, Moszkvából és Rómából operaária-koncert, Londonból pedig színházi előadás látható a válogatásprogramban.

Marinszkij_A-diotoro

A karácsonyi vetítéssorozat elmaradhatatlan részeként Csajkovszkij pazar díszletekkel és jelmezekkel színre vitt karácsonyi mesebalettjét, A diótörőt két világhírű együttes feldolgozásában is meg lehet tekinteni. December 21-én vasárnap délután a moszkvai Bolsoj Balett 2014/15-ös évadjának első részeként A diótörő előadását élőben közvetítik, december 26-án kora este pedig a szentpétervári Marinszkij Színház balett együttesének előadása látható az Uránia mozivásznán, felvételről. A karácsonyi balettkínálatot december 29-én délelőtt Ludwig Minkus A bajadér című, viszonylag ritkán játszott műve színesíti, szintén a Marinszkij Színház produkciójában.

a_bajader

A prózai művek kedvelői december 27-én este a londoni Globe Színház produkciójában nézhetik meg Shakespeare Szentivánéji álom című remekművét, az idei „Shakespeare 450” emlékév zárásaként.
December 28-án délelőtt a csodálatos énekhangok rajongóinak örömére újra műsorra tűzik a Három Tenor 1990-es, felejthetetlen római koncertjét, amelyen Pavarotti, Domingo és Carreras az operairodalom legnépszerűbb áriáit adta elő, Zubin Mehta vezénylésével.

December 30-án délelőtt az opera világának két állócsillaga, Anna Netrebko és Dimitrij Hvorosztovszkij nagyszabású gálakoncertje kerül műsorra. A moszkvai Vörös téren megrendezett, elsöprő sikerű koncertjük során olyan ismert operákból adnak elő részleteket nagyzenekari kísérettel, mint a Tosca, az Anyegin, a Trubadúr, a Rigoletto vagy a Nabucco.

 

Netrebko-Hvorosztovszkij

December 31-én, Szilveszter délelőttjén Mozart időtlen tündérmeséje, a Varázsfuvola látható a New York-i Metropolitan Opera 2006-os produkciójában, az Éj Királynője szerepében a Kossuth-díjas és Prima-díjas Miklósa Erikával.

miklosa_erika_varazsfuvola

Végül 31-én délután a tavalyi nagy sikerű koncert után idén újra élő közvetítésben látható a Berlini Filharmonikusok újévi gálakoncertje, mely keretében Rameau, Kodály és Dvořák válogatott műveit Sir Simon Rattle vezényli. A több mint másfél órás koncert vendégművésze a világhírű zongoraművész Menahem Pressler, aki Mozart A-dúr zongoraversenyét (K. 488) adja elő.

A képzőművészetek iránt érdeklődők számára december 18-tól naponta több előadásban is vetítik a világ egyik leggazdagabb művészeti gyűjteményéről, a Vatikáni Múzeumról készült látványos, háromdimenziós ismeretterjesztő mozifilmet.

Az előadásokra jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és a Jegymester hálózatán keresztül. Kedvezményes áron kapja a bérletet, aki három vagy több karácsonyi előadásra vált jegyet.

Részletek, ismertetők, valamint előzetesek a www.urania-nf.hu oldalon találhatók.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház sajtóközleménye

Hozzászólások