Zakar Irina a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonya (2010-2019), a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület elnöke (2015 -) A fennállása óta Magyarország mindig különböző nemzetiségek otthona is volt. 13 honos nemzetiség él hazánkban: bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán. A hagyományápolás, értékőrzés, identitás erősítése még jobban kiteljesedik a közösségekben.

Számos kimagasló programot, rendezvényt láthattunk már. Nemcsak bemutatták kulturális örökségüket, hazájukat, hanem jelentős kapcsolatokat építettek ki más közösségekkel helyi és globális szinten is.

zakar irina

Zakar Irina 1986 óta él Magyarországon. Idegenvezetőként az ország területén vezet turistacsoportokat magyar, orosz és ukrán nyelven. 2010-ben indult a nemzetiségi önkormányzati választáson a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület jelöltjeként. Így lett a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és 2019-ig töltötte be ezt a tisztséget. 2015-től a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület elnöke.

Kedves Irina! Szeretettel köszöntelek. Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Hogy kerültél Magyarországra, és milyen tevékenységeket folytatsz?

1984-ben férjhez mentem a Kijevben tanulmányait folytató Zakar Csabához, és 1986-ban költöztünk Magyarországra. Így lettem Zakar Irina. Itt több településen éltem, a költözések miatt több munkahelyem volt. Legjobban az idegenvezetést szerettem meg, mert ezen keresztül jól megismertem Magyarország történelmét, a magyar kultúrát és az irodalmat. Két felnőtt gyermekem van, akik már kirepültek a családi fészekből, és saját útjukat járják.

Mekkora az ukrán közösség? Milyen célkitűzései voltak, és melyeket sikerült már megvalósítani az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatnak?

Észrevettem, hogy hiába szomszédos államok Ukrajna és Magyarország, az emberek nagyon keveset tudnak a szomszéd állam kultúrájáról. Veszprémben elég sok, magát ukrán nemzetiséginek valló személy élt, ami lehetőséget teremtett az ukrán nemzetiségi önkormányzat megalakítására.

A Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként lehetőségem nyílt bemutatni az ukrán hagyományokat. Nívós rendezvényeket tartottunk az Ukrán Nemzetiségi Napok alkalmával. Bemutattuk a népviseletet, ukrán zeneszerzők műveit, ukrán festőművészek alkotásaiból rendeztünk kiállításokat. Magyarországon élő zenészek közreműködésével tartottunk koncerteket.

Ukrán Nemzetiségi Nap Veszprémben

Sikerült megszervezni a világhírű kijevi Virsky Állami Népi Tánc Együttes és a kanadai Barvinok Népi Tánc Együttes fellépését az AGORA VKK-ban. Virsky – Ukrán Állami Népi Együttes

 

A Barvinok Együttes másodszor is Veszprémbe látogatott, és a Veszprémi Vigasságok rendezvény keretein belül a Polgármesteri Hivatal előtt felállított szabadtéri színpadon szerepelt. Az adventi rendezvénysorozat keretein belül nagy sikerrel lépett fel a lvovi LeonVoci tenor-kvartett, akik ukrán hagyományos és nemzetközi, világhírű karácsonyi énekeket adtak elő.

2015-ben megalakult a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület, amely aktívan részt vesz a város civil rendezvényein. Az egyesülethez csatlakoztak olyan ukránok, akiknek a településein nem működik nemzetiségi önkormányzat, mint pl. a PTAH Mozgásszínház tagjai Badacsonyból.

lvovi a LeonVoci tenor-kvartett

Aktív társadalmi életet élsz, több helyi egyesültnek vagy a tagja. Beszélnél erről?

Az előzőekben már említett Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesületen kívül tagja vagyok a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületnek, amelynek a tevékenysége nagyon közel áll hozzám. Tagja vagyok a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubjának és a MUKE Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületnek.

A 2014-es ukrajnai események hogyan érintettek magánemberként és közéleti szereplőként?

Fájdalmasan éltem meg az eseményeket. A háború velejárója a halál, a csonkítás, az éhség, nincstelenség, hajléktalanság és árvaság. Csatlakoztunk az önkéntesek csoportjához, ruhát, tartós élelmiszert, pénzt gyűjtöttünk, amit kijuttatunk a frontra, a „szürkezónába”, árvaházakba és katonai kórházakba.

Az Ukrán Egyház Magyarországon szentmiséin mindig imádkozunk Ukrajna békéjéért és felvirágzásáért. Az Ukrán Országos Önkormányzattal és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesülettel több tábort szerveztünk a Velencei-tónál ukrán hadiárvák részére. Támogattuk a magyarországi rehabilitáción lévő ukrán hadi sebesülteket.

zakar irina

Zakar Irina Ljubov Vaszilivna Nepop, Ukrajna Magyarországi Nagykövetével

Számos rendezvényen láthatunk, ahol szép hímzésű ruhákban veszel részt. A hagyományőrzés mit jelent számodra? Az ukrán nemzetiség kultúráját miként sikerül bemutatni?

A népviseletet, a hagyományos visivánkát a nemzet kódjának lehet nevezni. Szép és praktikus ez a viselet. Ezeket a visivánkákat az ukrán barátaim hímezték nekem, és mindig nagy örömmel veszem fel őket. Az ukrán népviselet kiállítását nagy érdeklődés fogadta az Óváros téren. Sokan érdeklődtek, és kértek hímzésmintákat. Többen vásárolni is akartak, de erre nem volt lehetőség az egyedi, személyes kiállítási darabok miatt.

Hogyan valósul meg Magyarországon az ukrán hagyományőrzés? Milyen a kapcsolat a magyar közösségekkel? Vannak közös programok?

Három alkalommal szerveztünk látogatást Ukrajnába, amin az ukrán nemzetiség képviselőin kívül részt vettek magyar barátaink is. Nekik annyira megtetszett Ukrajna, hogy már önállóan is tervezik az ukrajnai kirándulásokat, amelynek a szervezésében kérik a segítségemet. A nemzeti és egyházi ünnepeinkhez kapcsolódóan bemutatjuk a hagyományokat. Ez év elején az AGÓRÁ-ban megrendezett Gasztroszínház bemutatón a hagyományos böjti ételek, mint pl. édes és sós varenyiki és uzvár (aszalt gyümölcslé) készítését mutattuk be. A közönségnek lehetősége nyílt a kóstolásra is.

Visivanka kiállítás (Veszprém, Óváros tér)

Milyen kapcsolatok, együttműködések jöttek létre más nemzetiségekkel, más országban lévő ukrán szervezetekkel?

Nagyon jó kapcsolatot építettünk ki a cseh, a lengyel, a szlovén és a spanyol ukrán diaszpóra szervezeteivel és természetesen számos ukrajnai civil szervezettel. Két nagy projektet tervezett az ukrán diaszpóra erre az évre. Az egyik Magyarország, a magyar kultúra és a magyarországi ukránok életének a bemutatása lett volna Kijevben a kijevi Ukrán Állami Irodalmi Múzeumban. Sajnos ez a koronavírus miatt elmaradt.

Sikerült csatlakoznunk a Szlovén Ukrán Fesztiválhoz, ahol Jákói Bernadett a Dnipro OUKE-t képviselve különdíjat nyert ukrán népdal előadásáért. Jó kapcsolatot ápolunk a helyi lengyel és örmény nemzetiséggel. Közösen tartottunk már több gasztronómiai bemutatót is.

zakar irina

Spanyol, kijevi, veszprémi, budapesti ukránok – Ukrán Fesztiválon (Barcelona)

Az elmúlt időszakban szinte csak online módon valósultak meg a programok. Nálatok is volt ilyen esemény?

Az előzőekben már említett szlovéniai Ukrán Fesztivál online valósult meg, és a járvány miatti korlátozások következtében az Ukrán Egyház Magyarországon szentmiséi is online kerültek megtartásra. Az Országos Ukrán Önkormányzat húsvéti ünnepi étel készítése versenyt szervezett, ahol az elkészült ételek receptjeit, fotóit értékelték.

Tevékenységed elismeréséül több díjat is kaptál. Bemutatnád ezeket az olvasóinknak?

Tarasz Sevcsenko születésének 200. évfordulóján tartott megemlékezésen emlékérmet kaptam az ukrán közösség érdekében végzett társadalmi munkámért az Ukrán Világkongresszus elnökétől 2013-ban.
Oklevelet kaptam az Európai Ukrán Kongresszus elnökétől az önkéntes munkámért 2017-ben.
„Erős lélek” emlékérmet kaptam az Ukrajnai Önkéntesek Szövetségétől 2017-ben.
Emléklapot kaptam a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubjától aktív társadalmi munkámért. Valamint megkaptam a VENŐKE egyesület „Erős nők a Sziklán” kitüntetését is.

zakar irina

Mi lesz a következő rendezvény, ahol ismét láthatjuk az ukrán kultúra sokszínűségét, kiváló művészeit, alkotóit?

Folytatni szeretnénk az ukrán hagyományok megismertetését a már megkezdett Gasztroszínház bemutató keretein belül. A járványhelyzet miatt nagyon nehéz most bármit is előre tervezni, de szeretnénk megszervezni a hagyományos karácsonyi ételek bemutatóját. Sajnos az EMMI visszavonta az egyesületünk érvényes pályázatát, így más szervezetekkel együttműködve tervezzük ezt a bemutatót.

Köszönöm szépen a beszélgetést.

Lakatos Ilona

 

Kapcsolódó cikkünk:

Új utakon – Interjú Jákói Bernadettel

 

 

Hozzászólások