Macska a forró bádogtetőn. Az ifjúság édes madara. A vágy villamosa. Ismerősen hangzó címek, ha máshonnan nem, legalább a belőlük készült filmekből, amelyekben olyan színészek játszottak, mint Elizabeth Taylor, Paul Newman, Marlon Brando vagy Vivien Leigh. A társadalmi problémákat, hazugságokat és öncsalásokat mesterien ábrázoló színdarabok írója, Tennessee Williams 1911. március 26-án született.

 

Az idegenség érzése

Családi háttere nagyban rányomta bélyegét későbbi életére és írói munkásságára. Karaktereit gyakran családtagjairól mintázta. Az otthon melegét, a család védő szerepét nem sokszor tapasztalhatta meg: édesapja az idő múlásával egyre gorombább lett hozzájuk. Nővére, Rose sorsa is tragikusan alakult: skizofréniával kezelték, majd állapota romlása miatt megműtötték. A beavatkozás következtében azonban a lány cselekvőképtelenné vált. Ez a tapasztalat hozzájárulhatott alkoholizmusához és depressziójához, valamint családtagjai iránt érzett nehezteléséhez is.
Gyermekkorában sokat betegeskedett. A diftériából csak két év alatt tudott felépülni. Ez alatt sokat olvasott és írogatni is ekkor kezdett el.
17 évesen jelent meg első novellája. Pályája során színdarabokat, egyfelvonásos színműveket, verseket, esszéket és novellákat is írt.

Idegenül hangzó keresztnevét 18 éves korában vette fel, amikor Mississippi államból New Orleansba költözött.
Az „őrült hősnő” témája több drámájában is felbukkan, csakúgy, mint a szélsőséges emberi viselkedés más elemei. A déli ember életérzése összegződik írásaiban: a feleslegesség, céltalanság érzése. Hőseinek egy része vívódó, saját gyengeségeivel küzdő ember, drámái többségében sötét tónusúak, reálisan ábrázolják az emberi természetet.

Legfontosabb színművei

A vágy villamosa: egy régi életforma után sóvárgó nő látogatása húgánál és annak alacsonyabb származású férjénél. A helyzetből számos konfliktus adódik, melyeket a főszereplők nem tudnak kezelni. Menekülés a múlt elől, de a befejezés sem hoz igazi megoldást. 1947-ben Pulitzer-díjat és a New York-i Drámakritikusok díját kapta érte.

Az Üvegfigurák: családi problémák, anya, fia és lánya közötti meg nem értés drámája.

Macska a forró bádogtetőn: egy hazugságokban élő, magát a harmónia látszatával áltató déli nagycsalád története. Harc az örökségért, a problémák tagadása, küszködés a boldogtalansággal, illetve a boldogság keresése.

Az ifjúság édes madara: egy kiöregedett színésznő és egy fiatal férfi párhuzamos sorsa. Az ambíció és egy rosszul alakuló szerelem története.

Tennessee Williams színdarabjait áthatja saját bizonytalansága, kívülállóságának érzése. Mégis, a korabeli társadalom, az emberi karakterek részletekbe menő és alapos ábrázolása látlelet saját koráról, és szimbolikussá nőtt szereplői mai embertípusokat is bemutatnak. Nem derűs és könnyed, de kitűnően megírt művek, melyekkel érdemes közelebbről is megismerkedni, vagy a belőlük készült filmváltozatot megnézni.

Weninger Nóra

Hozzászólások