A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es határozata alapján 1962 óta tartják meg annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt. 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. A magyar színházak előadásai előtt is felolvassák az idei, 50. világnapon az amerikai John Malkovich által megfogalmazott üzenetet, amelyhez kapcsolódva díjakat is átadnak, köztük a Gobbi Hilda, Hevesi Sándor és a Soós Imre nevét viselő elismerést.

Jótékonysági gálaest

Ezen a jeles napon, 2012. március 27-én, 19.00 órakor a kecskeméti Katona József Színház és a MASZK Országos Színészegyesület jótékonysági gálaestet szervez, melynek bevétele az idős és rászoruló színészek támogatására szolgál. Az est házigazdája Sára Bernadette és Trokán Péter lesz. Az est folyamán színpadra lépnek: Barnák László, Dunai Tamás, Fehér Anna, Felföldi Anikó, Galambos Erzsi, Haumann Péter, Hegedűs D. Géza, Pécsi Ildikó, Sas József, Szilágyi Tibor valamint a kecskeméti Katona József Színház társulata. A gálaest rendezője Cseke Péter.

Sok szeretettel köszöntjük a színészeket, színésznőket ezen a napon. Közülük egyet pedig verssel is, virág helyett:

 

Csombor Teréz

Kecskemétnek híressége,
örökifjú színésznője.
Életvidám, ajka mindig
nevetésre készülődik.

Alattyánban ötvenhatban
látta meg a napvilágot.
Történelmi időszakban
indult sorsa, szép tavaszban.

Hetvenötben színésznő lett.
Szolnok, Győr és Kecskemét tett
tanúságot Teréz mellett:
primadonna, szuper szubrett!

Bizony, voltak fájó évek,
munka nélkül holt a lélek.
Margarétás öregeknél
szeretettel segítettél.

Társulatod igazságot
szolgáltatott: az év legjobb
színésznőjévé választott.
Kívánjuk, hogy légy boldog!

Gratulálunk, mert szeretünk,
veled együtt örvendezünk.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások