Mindig nagy izgalommal várom az új magyar filmeket. Rengeteg tehetséges rendező, operatőr, színész van a magyar filmszakmában, de az itthoni elismertségük nincs arányban az érdemeikkel. Talán a 2017-es év nemzetközi tekintélyt kivívott produkciói valamelyest visszahódították a magyar nézőket a mozikba, de azért van még mit pótolnunk. Szeptemberben lesz Nemes Jeles László új filmjének, a Napszállta című alkotásnak a bemutatója.

A rendező első játékfilmje (a Saul fia) nagyon nagy hullámokat vert a közönség körében, mert sokan unják már a holokauszt témát, miközben azt kellett volna csak észrevenniük, hogy Nemes Jeles László nem a felelősségünket boncolgatja, semmiféle érzelmet nem akart belőlünk kicsikarni, „csak” megmutatta egy ember (Saul) drámáját, aki megszállottan akart életben tartani valami emberséget a halálgyárban. Ha nincs a nagy nemzetközi siker, valószínű nagyon kevesen nézték volna meg ezt a filmet, de a nemzetközi hírnévnek hála most nagy reményekkel várjuk második filmjét, amelyet szeptember 27-től fognak játszani Kecskeméten, az Otthon Moziban.

Szeptember 3-án volt a film bemutatója a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a közönség felállva tapsolt az alkotóknak. Engem ilyenkor ugyanolyan büszkeség fog el, mint sportversenyen a dobogós helyezés okán, mert ez is magyar csúcsteljesítmény. Méltánytalan, hogy csak kevesen érdeklődnek a minőségi mozi iránt, ezért próbálok némi agitációval élni. A Napszállta a XX. század elején játszódik Budapesten, s a rendező annak a rejtélynek eredt a nyomába, „hogyan válik önpusztítóvá egy kifinomult társadalom, hogyan jut el a fejlődés korszakától és a technológiába vetett hittől az ipari gyilkosságig” (Nemes Jeles László).

Egy gyönyörű fiatal lány (Jakab Juli) a „civilizáció pusztulásának” lesz tanúja a gyönyörű Budapesten, pedig Leiter Írisz csak annyit akart, hogy néhai szülei kalapszalonjában dolgozhasson. A színésznő szerepelt a Saul fiában is, akkor 1500 lány közül választotta őt a rendező, aki szerint „ennek a lánynak olyan tartományai vannak, ami egy kincs”. (HVG interjú Nemes Jeles Lászlóval – 2018. augusztus 25.).

Ne felejtsük el megnézni a Napszálltát, mint ahogy majd a többi őszi magyar premiert sem: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod (Schwechtje Mihály), Könnyű leckék (Zurbó Drottya), Egy nap (Szilágyi Zsófia). Teljesen friss hír, hogy két magyar film is nyert a montreáli filmfesztiválon: Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmje nyerte meg a fődíjat, a legjobb rendező díjat pedig Szász Attila kapta az Örök tél című filmjéért. Két újabb büszkeség!!! Ambivalens érzéseim vannak a facebook-kal kapcsolatban, de a Cinamtrix, a Cirko-gejzir, a kultúra.hu a látószögembe hozza mindazt, ami iránt érdeklődök. 

 

Péczeli Józsefné

 

 

Hozzászólások