Pattogó tűz a kandallóban, halk Csajkovszkij, ritka szivar az asztalon vagy fiatal hipszterekkel teli belvárosi bár egy nyüzsgő szombat éjszakán? Manapság mindkét képnek elengedhetetlen kelléke egy pohár prémium whisky. De milyen utat járt be az élet vizének is nevezett gabonapárlat, míg a világ összes sarkát meghódította?

Már a kínaiak is…

Feltételezések szerint már a kínaiak is ismerték a lepárlás művészetét, amit főleg parfüm előállítására használtak, de a rizsből készült tömény italt sem vetették meg. Az alkoholgyártás fortélyait minden valamirevaló ókori kultúra bevetette, a nemes tudomány Alexandriától a Nagy-Britannia területén élő szerzetesekig mindenhol követőkre talált.

Himlő ellen egy pohár

Az elsősorban szerzetesek által előállított uisge beatha-t, vagyis az élet vizét a középkori Írországban és Skóciában általános gyógyszerként tartották számon. A korabeli hiedelem szerint egy-egy pohár arany nedű a különböző bélpanaszokra vagy akár a himlőre is enyhülést hozott. Az első írásos bizonyítékot a whisky főzésére IV. Jakab skót király szolgáltatta, aki 1494-ben nyolc hordó malátát utalt ki egy szerzetesrend részére, közel 1500 palacknyi élet vize előállításának reményében.

Élet a szesztilalom alatt

Angliában és Skóciában a magas whiskyadók már a 18. században illegalitásba kényszerítették az addigra a lakosság által is előszeretettel üzemeltetett lepárlókat, a legismertebb, az ital kedvelőit sújtó sötét korszak azonban az 1920-ban az Egyesült Államokat megrázó szesztilalom bevezetésével kezdődött. A Volstead-törvény több mint egy évtizeden keresztül tiltotta alkoholos italok gyártását és kereskedelmét, ami kiváló alapot nyújtott a csempészet felvirágzásának. A legnépszerűbb illegálisan fogyasztott italnak Alphonse Gabriel Capone kedvence számított, akinek a szervezett bűnözés megteremtése mellett a whisky népszerűsítését is köszönhetjük.

Az alvilágból cambridge-i kezekbe

A sötét időket sikeresen átvészelve, ma több mint száz lepárlóüzem működik az arany ital fogadott otthonában, Skóciában. A cambridge-i hercegi pár, vagyis Vilmos és Katalin köztudottan rajong a skót whiskyért: az ország kedvenc márkája, a The Famous Grouse felújított üzemének megnyitójára személyesen is ellátogattak. Az 1775-ben megnyílt Glenturret Szeszfőzde évi több mint 120 000 látogatót avat be nemzeti kincsük születésének rejtelmeibe.

Forrás: Red Lemon Media

 

Hozzászólások