A fotográfus haditudósítóként dolgozott a Don-kanyarban, majd a világháború után saját műtermében működött annak államosításáig, ahol budai családok százai fényképezkedtek.

1956-ban végigfotózta a forradalmi Budapestet. Az ekkor készült negatívokat sikerült elrejtenie, így ma az ő gyűjteménye az egyik leggazdagabb az 1956-os eseményekről.

                                                       

Emellett a Budai Vár 1945 utáni feltárását, az Aquincumi Múzeum ásatásait kísérte végig, a Néprajzi Múzeum teljes cseréptárát, és városvédőként számtalan budapesti épületet dokumentált. Szenvedélyes természetjáróként a vidék életének, az ország tájainak megörökítője volt. 1930-tól 2000-ig fényképezett, elsősorban a Kárpát-medencében.

Dr. Szentpétery Tibor hagyatéka mintegy százezer fekete-fehér negatívból és harmincezer színes diából áll, amelyek a 20. századi Magyarországot elevenítik föl. A teljesen rendezett anyagot az örökösök a Klebelsberg Kultúrkúriában kívánják letétbe helyezni. A gazdag anyag digitalizálása és így hozzáférhetővé tétele hatalmas kihívás, hiszen a filmek öregedése, a diapozitívek színvesztése veszélyezteti ennek a korszakos életműnek a fennmaradását.

                                                       

Az április 20-án megrendezendő emlékülés célja dr. Szentpétery Tibor hagyatékának megismertetése, ezzel is elősegítve a páratlan fotóanyag megmentését.

A gazdag gyűjtemény ’56-ot megörökítő képei itt tekinthetőek meg.

Az emlékülés programja

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria (1028 Budapest, Templom utca 2-10.)

Fotók: Klebelsberg Kultúrkúria (Padányi Gulyás Gáborné Szentpétery Márta engedélyével)

2013. április 17.

Hozzászólások