És hogy milyen állat a langur? A jávai langur (Trachypithecus auratus) a cerkófmajmok családjába, azon belül az úgynevezett karcsúmajmok közé tartozó állatfaj. Elterjedési területe Délkelet-Ázsiára, közelebbről néhány Indonéziához tartozó szigetre, elsősorban Jávára, Balira és Lombokra korlátozódik. Nappal aktív, kisebb csoportokban élő állat, melynek étlapján szinte kizárólag növényi eredetű táplálékok, levelek, gyümölcsök, rügyek és hajtások szerepelnek.

A langur nemcsak a természetben számít veszélyeztetettnek, hanem állatkertekben is nagyon ritkán látható. Magyarországon például kizárólag a budapesti Állatkertben tartanak ilyen állatokat.

A kölyök április elsején, azaz húsvét hétfőn született, és mostanra már a nagyközönség is jól láthatja. Azt azonban még a gondozóknak sem sikerült kifigyelniük, hogy pontosan milyen nemű a jövevény, így nevet is csak később kaphat. Negro, az anyaállat már igen tapasztaltnak mondható, így nem meglepő, hogy nagy gondossággal táplálja és neveli a kölyköt. Ráadásul a gyereknevelésbe az összesen nyolc állatból álló csapat szinte valamennyi tagja besegít. Olyannyira, hogy néha nem is tudnak megegyezni, hogy éppen melyikük ölelgesse a kicsit. Időnként két állat két oldalról rángatja a kölyköt, ám az mostanra már elég öntudatos ahhoz, hogy ilyenkor nemtetszését fejezze ki.

                                                                      

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2007 óta élnek jávai langurok. Akkor két nőstény, Negro és Szmörre, valamint egy Orange nevű hím került Budapestre. A nevek az állatok színére utalnak, ugyanis ennél a fajnál két egymás mellett előforduló színváltozat létezik. Természetesen Negro a fekete, Orange és Szmörre pedig a narancsvörös-aranysárga szőrzetet viselő változatot képviseli. Az első szaporulatra 2008 augusztusában került sor, és azóta is rendszeresen születnek langurkölykök.

A Negro és Orange nászából most világra jött kölyök apjához hasonlóan narancsvörös színű, de később még befeketedhet, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ezt a színt felnőtt korára is megtartja.

www.zoobudapest.com

Fotó: Bagosi Zoltán

2013. április 17.

Hozzászólások