Tavasszal szinte új világ nyílik meg előttünk. Aki gyakran járja a természetet, erőteljesebben tapasztalja az évszakok változásait, a bezáruló majd ismét kitárulkozó szépségeket.

Télen csupaszságával maga a mozdulatlan várakozás, örökzöldjei mégis az élet jelenlétét tükrözik. Nyáron teljes díszben mutatkozik, ősszel a színpompás levelek keltik fel az érdeklődést. A tavasz a rügyfakadás, virágnyílás időszaka, a színek kavalkádjáé, a rácsodálkozásé, ahogyan a zöld gömbökből levelek bomlanak ki, a virágok pedig formák és színek szerint ritkán látott változatosságot mutatnak.

A Villányi úton, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karához tartozó Budai arborétum is egy ilyen feltöltődést adó színfolt, néhány hektárnyi természet a nagyvároson belül.

Története 1893-94-re nyúlik vissza. Räde Károly tervei alapján hozták létre, mintegy 1000 különböző fa-és cserjefajta felhasználásával. Az első fák közül néhány még ma is gyönyörködteti a látogatókat.

A 20-as években bővítették az arborétumot, több száz újabb fajtát telepítettek a területre.  Az időjárás megtizedelte a klímánkhoz nem szokott növényeket, a világháború idején pedig súlyos károkat szenvedett az arborétum.  Volt tehát mit rendbe hozni: a háború utáni néhány évtized a felújítás, bővítés, gyarapodás időszaka volt: tulipán-és nárciszgyűjtemény, üvegház, tetőkert és kerti tó is létesült. 2010 nyarán egy átfogó projekt keretein belül fejlesztéseket, régóta esedékes felújítási munkálatokat kezdtek el, melynek eredményeképpen március 22-én átadták az Európai Unió támogatásával megújult arborétumot.

 

Bővebb információ: https://budaiarboretum.uni-corvinus.hu/kmop.html

Az alábbi képek egy verőfényes áprilisi délután készültek , mintegy kedvcsinálóként a látogatáshoz:

 

{gallery}arboretum{/gallery}

 

Weninger Nóra