Egyik ősszel az első hó és fagyos éjszaka után, épp október 23-án jártunk Krasznahorkán. A parkolóban kiszállva az autóból, hatalmas, sárguló levelű platánfa magasodott fölénk.

osz

A háttérben a gyönyörű kék ég és szélcsend. S ebben az ünnepélyes csendben mintha Isten egyszerre érintette volna meg ennek a fának minden levelét, keringve-kacskaringózva lehullt mind.

Ősszel miért sárgulnak meg a falevelek…?

A levelekben többféle különböző színű anyag található, de a zöld színű klorofill molekulák elnyomják a többi színét. A színanyagok folyamatosan keletkeznek és bomlanak le. Ősszel a kevés fény miatt már nem keletkeznek újabb színanyagok, így a bomlás miatt folyamatosan csökken a számuk. A leggyorsabban a zöld klorofill bomlik le, ezért fokozatosan láthatóvá válnak az addig elfedett színanyagok színei is, majd később azok is lebomlanak. A sárgás színt a xantofill és a flavonoid molekulák többsége okozza, a narancsos színt pedig a karotin. A vöröses, bordós szín az antocianidoknak köszönhető, míg a barnás színt a csersav [tannin] idézi elő. A különböző őszi színeket a sokféle színanyag kombinációja okozza.

Forrás

platan
… és miért hullanak le?

A levelekből a növények először a szárba, a vesszőkbe, majd az idősebb fás részekbe és a gyökerekbe juttatják az összes tápanyagot. Ezután a levelek lehullását az abszcizinsavnak nevezett növényi hormon szabályozza. Ha a hormon áramlása a levél felől csökkenni kezd, a levélnyél és a hajtás találkozásánál kialakul egy leválasztó szövet. Ez eltömíti a kapcsolatot a növény más részeivel, a levél pedig e réteg mentén úgy hullik le, hogy nem hagy maga után durva sérülést.

Antalffy Yvette

Hozzászólások