Körülbelül egy hónappal a himalájai országot sújtó pusztító földrengés után nepáli természetvédők bejelentették: sikerült nyakörvet tenniük egy hópárducra a Kancsendzönga, a világ harmadik legmagasabb hegyének területén. Az ország újjáépítésére tett erőfeszítések közepette ez a bejelentés nagyon fontos pozitív üzenetet közvetített.

hoparduc

Forrás: Wikipédia

 

A körülbelül öt éves és 41 kg-os felnőtt hím hópárducot a Kancsendzönga Természetvédelmi Területen (Kangchenjunga Conservation Area) található Yangma falu közelében fogták be, majd az utóbbi hetekben, miután rátették a GPS-jeladóval ellátott nyakörvet, visszaengedték a vadonba. A műholdas nyakörv segítségével szerzett információk felhasználásával a természetvédők be tudják azonosítani e rejtőzködő faj kritikus élőhelyeit, valamint nyomon tudják követni az állatokat a határokon túl, Indiában és Kínában is.

Nepál büszkén mondhatja, hogy élen jár a tudományos erőfeszítések terén, amelyek a világ egyik legrejtőzködőbb állatfajának alaposabb megismerését célozzák” – közölte Tika Ram Adhikari, az Erdészeti és Talajvédelmi Minisztérium nemzeti parkokkal és a vadvilág megőrzésével foglalkozó osztályának főigazgatója. „Az a tény, hogy ezekben az országot sújtó vészterhes időkben sikerült a 2013-as esethez hasonlóan másodszor is nyakörvet tennünk egy hópárducra, azt mutatja, hogy a kormány és Nepál népe is elkötelezetten kiáll a természetvédelem mellett.

Az expedíciót Nepál kormánya vezette, együttműködve a WWF-fel, a National Trusttal, a Kancsendzönga Természetvédelmi Területi Programmal, a Kancsendzönga Természetvédelmi Terület Igazgatótanácsával, valamint a helyi Hópárducok Védelmi Bizottságának (Snow Leopard Conservation Committee) kutatóival. Utóbbiak különösen sok segítséget nyújtottak a hópárducok élőhelyeinek azonosításához, illetve a helyi logisztika lebonyolításához.

 

A Kancsendzönga Természetvédelmi Területen folyó hópárduc-védelmi tevékenység célja elsősorban a hópárducok megfigyelése kamerák segítségével és vadászterületük megfigyelése helyi kutatókkal és hópárduc-védelmi bizottságokkal együttműködve. Az állatfaj 2009-es állományadatai szerint Nepálban körülbelül 350-590 hópárduc él.

Forrás: WWF Magyarország

Hozzászólások