Izgalmas, rendkívüli tárlat nyílik a Pesterzsébeti múzeum Gaál Imre Galériájában november 4-én, szerdán 17 órakor „A festészet – szent öröm” címmel. 

MCP1

Molnár-C. Pál festőművész (1894-1981) legsikeresebb korszakából, a ’20-as-’30-as évekből kaphatunk ízelítőt, amikor a művész több díjat, elismerést, meghívást kapott itthonról és külföldről.

A válogatás egyszerre klasszikus és modern, egyházművészeti alkotásokban, itáliai tájképekben, plakátokban, fametszetekben, újságrajzokban gazdag, sokoldalú anyag.

A kiállítás részletei:

 • Helyszín: Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériája, 1201 Budapest, Kossuth Lajos u. 39.
 • Megnyitó: 2015. november 4. szerda, 17 óra
 • Megnyitja: Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum – Szépművészeti Múzeum tudományos főigazgató-helyettese
 • Látogatható: 2016. január 3-ig.

MCP2

Kiállítás a budapesti Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban és a battonyai Molnár-C. Pál Emlékházban

A ’45-től tartó időszakban Molnár-C. Pál a „tűrt” kategóriába került, s a háború utáni második kiállításán, 1965-ben 71 évesen újult meg, meglepve a közönséget és a szakmát is, fantasztikus, szürreális képeivel.

Nem volt még egy kiállítás nálunk az utolsó években, amelynek átütőbb „közönségsikere” lett volna, mint Molnár-C. Pál legutóbbi kiállításának volt, a Csók Galériában. És nem volt még egy kiállítás az utolsó évtizedben, amelynek nyomán kritikusi és műbaráti körökben oly heves viták zajlottak volna, mint e kiállítás körül.” (Fóthy János: Utóhang Molnár-c. Pál kiállításához. Művészet, 1965. október. )

Főként ebben a korszakban készült művek szerepelnek a budapesti Molnár-c. Pál Műterem-Múzeum „Battonyán születteM-CP” című kiállításán. Ezek az alkotások a battonyai Molnár-C. Pál Emlékházból valók, miközben Battonyán „Budapesten élteM-CP” címmel a budapesti Műterem-Múzeum képeit állították ki.

mcp plakat

 • „Battonyán születteM-CP” – Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum
  1118 Budapest, Ménesi út 65.
 • „Budapesten élteM-CP” – Molnár-C. Pál Emlékház
  5830 Battonya, Fő utca 123.

Kiállítás a Fonyódi Múzeumban

1916-17-ben Molnár-C. Pál rektorával, Szinyei Merse Pállal nyaralt Fonyódon, ahol a mester két igen eleven unokájára vigyázott. A Festészet Napja alkalmából a Fonyódi Múzeumban nyílt kiállítás október 18-án „A leglatinabb magyar festő” címmel, Molnár-C. Pál itáliai és balatoni ihletésű műveivel.

A kiállítás részletei:

 • Helyszín: Fonyódi Múzeum, 8640 Fonyód, Bartók Béla u.3.
 • Látogatható: 2015. december 10-ig.
Hozzászólások