A sütőtök kedvelt őszi alapanyag: készíthetünk belőle krémlevest, húsok mellé köretet, süteményt, de fogyaszthatjuk megsütve vagy töltve is.  Vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, ezeken kívül azonban sok más kedvező élettani hatását is ismerjük.

sutotok3

  • A sütőtök Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, az ott élő népek, az inkák, maják és aztékok is előszeretettel fogyasztották. Ezen kívül kígyómarást kúráltak vele, és a szeplők eltüntetésére is használták. A spanyol hódítók hozták magukkal az első tökmagokat.
  • Az angol elnevezés (pumpkin) görög szóra vezethető vissza. A pepon szó nagy dinnyét jelent. A franciában aztán „pompom”, az angolban pedig a „pumpion” változat terjedt el.  A mai „pumpkin” elnevezést az amerikai gyarmatosítók honosították meg.
  • Magyar neve a szláv vagy cseh eredetű “tekvica” vagy “tykev” névből származik. Magyarországon a 19. században vált kedvelt zöldséggé, legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök. Nagydoboson minden ősszel sütőtökfesztivált rendeznek.

sutotok1

  • Számos vitamint (A, B1, B2, B6, C) és ásványi anyagot tartalmaz. Kitűnő antioxidáns, immunerősítő. Javítja a látást és csökkenti a szembetegségek kialakulásának kockázatát. Magas rosttartalma segíti az emésztést. Hatékony a megfázásos megbetegedések esetén is. Serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér problémák megelőzésében. A béta-karotin segít megelőzni az aknék kialakulását, szépíti a bőrt.
  • A sütőtököt – nevével ellentétben – nemcsak sütve érdemes fogyasztani, hiszen ivólevek, levesek, turmixok, sütemények, valamint sós lekvárok (chutney-k) is készülnek belőle, sőt húsok mellé köretként is tökéletes. Kellemesen édeskés ízével jól harmonizál a szerecsendió, a római kömény, a koriandermag, a curry és a gyömbér is. A sütőtök sárga, tölcséres virágait palacsintatésztába forgathatjuk és olajban ki is süthetjük. Cukorral, citrommal, fahéjjal és szegfűszeggel felfőzve töklekvár vagy tökdzsem készíthető. Alacsony kalóriatartalmú, fogyókúrázóknak is ajánlott.

 

sutotok2

Az alábbi receptek az őszi ebédek különleges fogásai lehetnek:

Zöldséges sütőtökleves

Hozzávalók: 2 közepes méretű sütőtök, 2 nagy vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 4 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 2 alma, 2 szál zeller, 4 csésze alap lé, 2 csésze víz, 150 ml Tolle tejföl, 2 kiskanál só, 4 kiskanál apróra vágott friss zsálya, 1 kiskanál friss rozmaring, 1/4 teáskanál szerecsendió, reszelt Tolle trappista sajt

Elkészítése: Első lépésként vágjuk fel a sütőtököket, kanalazzuk ki a magokat. Tegyük be a tepsibe és 180 fokon addig süssük, amíg megpuhulnak. Amikor elkészültek, szedjük le a héját, és daraboljuk
fel őket. Ezután egy közepes lábasban melegítsünk olajat, és az apróra vágott hagymát dinszteljük meg rajta. Adjuk hozzá az almát, zellert, a fehér- és sárgarépát. Erre jöhet az alaplé. Forraljuk fel, majd vegyük takaréklángra, és pároljuk meg. Belekanalazhatjuk a sütőtököt is, s főzzük össze a zöldséges alaplével. Ezután beleönthetjük a tejszínt, s jöhetnek a fűszerek. Amikor megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk össze. Szerecsendióval, rozmaringgal ízesíthetjük, hántolt tökmaggal díszíthetjük.

Forrás: www.tolle.hu

sutotok salata

Lenmagos sütőtök falatok

Hozzávalók:

  • sütőtök
  • póréhagyma
  • fokhagyma
  • lenmag
  • méz
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

Egy-két evőkanál olívaolajat felhevítünk egy mélyebb teflonedényben, amelynek van teteje is. A póréhagymát megfonnyasztjuk, majd rászórjuk az apró darabokra felszeletelt fokhagymát is. A sütőtököt megszabadítjuk a héjától, majd apró kockákra vágjuk, és azt is az edénybe tesszük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Lezárjuk az edényt, és várunk, amíg megpuhul a sütőtök. Ha nagyon nem ereszt levet, öntsünk rá egy kis vizet. Ha már jól megpuhult a tök, levesszük a fedőt, és megszórjuk lenmaggal, kicsit pirítgatjuk, majd néhány evőkanál mézet csurgatunk rá. Kevergetjük, így néhány perc alatt karamellizálódik a méz, és istenien átjárja a sütőtök-falatkákat.

Forrás: www.tolle.hu

sutotok5

Sütőtökös muffin

Hozzávalók:

  • 40 dkg sütőtök
  • 40 dkg barna cukor
  • 4 tojás
  • 30 dkg liszt
  • kicsi só
  • 1dl olaj
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 2 kávéskanál fahéj

Máz: kb. 2 kanál tejföl és sok-sok porcukor+egy fél citrom leve+narancs, citrom reszelt héja. A levendula virága azon kívül, hogy kitűnő molyirtó és teaként, illóolajként is felhasználható, dekorációs elemként is jól funkcionál.

Elkészítés:

A sütőtököt kis kockára vágom, majd beleteszem egy aprítógépbe. Ha valakinek nincs, akkor nagylyukú reszelőn le is reszelheti. Ezután az összes hozzávalót beleteszem egy nagy tálba, és robotgéppel vagy fakanállal jól összekeverem. És gyakorlatilag kész is! Már csak a muffin formákba kell belekanalazni és 190 fokon 20 perc alatt megsütni.

sutotokmuffin2

A muffin recept és a kép forrása: www.talita.hu

Sütőtökös turmixot is készíthetünk, ha a sült tök húsából egy keveset barna cukorral vagy pár csepp mézzel, egy csipetnyi fahéjjal és gyömbérrel elturmixolunk.

Weninger Nóra

Hozzászólások