Hogyan fér meg a biztonság és a stressz az otthon melegében? Hogyan tudja egy pár jól kezelni a kapcsolatukat ért kihívásokat – és mi a helyzet, ha maga a kapcsolat a stresszforrás?

otm

„Térbalett” és „Pár-baj” a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, ahol 2015. november 5-én és 16-án 16.30-tól pszichológusokkal beszélgethetünk az otthon, a kapcsolatok és a stressz összefüggéseiről.

Selye János úgy tartotta, hogy a megfelelő mennyiségű stressz az élet sava, borsa. Baj csak akkor lesz, ha túl sok van belőle. A kapcsolatainkra különösen igaz ez a kettősség. Kapcsolataink jelentik számunkra a legtöbb örömöt és izgalmat, de innen származik a legtöbb fájdalmas kihívás és distressz is . Most induló előadás- és beszélgetéssorozatunkban a Kapcsolati Tudomány Kutatóműhely pszichológusaival gondolhatjuk tovább ezt a különös kettősséget.

2015. november 5-én, csütörtökön 16.30 órától dr. Martos Tamás pszichológus „Pár-baj” – Stressz és párkapcsolat címen arra hívja fel a figyelmet, hogy a jó stresszkezelés a párkapcsolat egésze szempontjából fontos. A rosszul működő kapcsolatokban a bizalmatlanság és a konfliktusok annyi energiát emésztenek fel, hogy az elintézetlen külső ügyek is egyre megterhelőbbé válhatnak. Vajon hogyan segítheti egy pár egymást, amikor csak az egyiküket éri stresszhatás? Hányféleképpen reagálnak a párok? Létezik-e a páros stresszel együtt páros megküzdés?

A pszichológus november 16-án dr. Sallay Violával közösen folytatja a témát. „Térbalett” – rejtett érzelmek és kapcsolati dinamika az otthon terében címen arról lesz szó, milyen rejtett kapcsolati és érzelmi „koreográfiák” szerint működünk, és hogyan jelenik meg ez az otthonunkban. Ha gondosan feltérképezzük az otthon terében megjelenő érzelmeket, akkor nehezen megfogalmazható kapcsolati mintázatok és megküzdési módok válnak átláthatóbbá. A szembenézés néha maga is stresszel, mégis gyakran megtisztító erejű lehet.

Előadók:
Dr. Sallay Viola, pszichológus, családterapeuta, egyetemi adjunktus (SzTE Pszichológiai Intézet)

Dr. Martos Tamás, pszichológus, egyetemi docens (SE Mentálhigiéné Intézet)

Időpontok:

2015. november 5. csütörtök 16.30 óra: „Pár-baj” – Stressz és párkapcsolat, Előadó: Dr. Martos Tamás pszichológus

2015. november 16. hétfő 16.30 óra: „Térbalett” – rejtett érzelmek és kapcsolati dinamika az otthon terében, Előadók: Dr. Sallay Viola és Dr. Martos Tamás pszichológusok

Kapcsolódó kiállítás:

„Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói”

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 1013 Budapest, Apród utca 1-3.

Bővebb információ

Forrás: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Hozzászólások