Budapest legkedvesebb karácsonyi helyszíne felnőtteknek a Bálna. A mézeskalácsváros pedig egy kortárs művészeti program.

mezeskalacsvaros01

Gondolhatnánk róla, hogy giccs vagy csak játék, de nem az, értéke ugyanabban rejlik, mint a legújabb kori avantgárd alkotások bármelyikének: ellene megy a dekadenciának. A társasági művészetben nem az az értékes, hogy egy helyen, egy alkotás köré gyűjt össze sok embert. Akkor csak sok ember lenne benne egy helyen, egyszerre, vagyis egyedül lenne sok ember együtt. A társasági művészeti események a korabeli lóversenypályák és kaszinók modern kori intézményei, amelyekben igazán fontos emberek, igazán fontos dolgokról nem beszélgetnek, de közösen létrehoznak egy műalkotást, miközben meghitt pillanatokat élnek át a szervezőkkel, s kis szerencsével egymással is.

A Mézeskalácsváros megnyitóját egy háromhetes kampányidőszak előzi meg, a résztvevők ez alatt az időszak alatt foglalják le telkeiket a városban. Mindenki otthon tervezi meg és készíti el a házát, vannak, akik múzeumokat, egyetemeket, vasútállomást, repteret építenek mézeskalácsból. Az épületeket később a helyszínre hozzák a résztvevők. A város hat-hét óra leforgása alatt készül el, majd egy állófogadás alkalmával december 14-én világítjuk ki. A kiállítás december 16-tól december 31-ig áll nyitva a közönség számára. A tavalyi évben négyezren látogattak el a Mézeskalácsvárosba, idén huszonötezer érdeklődőt várunk.

Idén először annak is lehet telke és háza itt, aki nem budapesti és nem is szeretne utazni, van viszont a közelében postahivatal, állja a postaköltséget és van elegendő pufifóliája, hogy becsomagolja és biztonságban feladja a házát nekünk. Érkeznek házak Lipcséből, Debrecenből, Pécsről, Doverből, Párizsból. Foglaljon telket és építsen egy házat Mézeskalácsvárosba, és küldje el Jónásnak a Bálnába. Budapestre a Fővám tér 11-12. címre (1093).

mezeskalacsvaros02

Hogyan vehet részt a 2014. évi Mézeskalácsváros programban?

  • Építőként

“A pingvin a sípjába fújt és már majdnem leguggolt, akkor eszébe jutott, hogy nincsenek térdei. Nem baj, gondolta, és belevetette magát a vízbe, még éppen időben. Háromtól hétig életeket mentett a mézeskalácsvárosi uszodában.”
Mézeskalácsvárosnak építőkre van szüksége, foglalj telket és építs egy házat Karácsonyig! Kattints ide:

  • Pártfogóként

Ha támogatja az ötödik budapesti mézeskalácsváros felépülését, egy Pingvin önért rajong, hangosan kimondjuk a nevét, miközben a mézeskalács sül, önre köszön egy Hóember, utcát nevezünk el önről, hidat nevezünk el önről, Mézeskalácsváros hőse címet adományozunk, egyben központi szobrot állítunk önnek a városban
> Mézeskalácsvárosnak párfogókra van szüksége, kérjük, fektessen be egy karácsonyi csodába!

Nagyon örülnénk, ha továbbadnák Mézeskalácsváros hírét vagy alkotóként vennének részt az idei programban!
Keresztesi Barbara – Mézeskalácsváros 2014 főszervező barbara@keresztesi.hu – https://about.me/keresztesibarbara¬facebook.com/mezeskalacsvaros

A Mézeskalácsváros 2014 támogatói:

  • Bálna Budapest
  • Napfény Poszt – Budapest napos oldala
  • Jónás Kézműves Sörház és Reketye Sörfőzde
  • Lipóti pékség

 

Hozzászólások