December 18-tól vetíti az Uránia Filmszínház a vatikáni múzeumról szóló, 3D-ben élvezhető mozifilmet. Izgalmas utazás, hogy felfedezzük a pápák által az elmúlt 500 évben összegyűjtött legkiválóbb műalkotásokat.

vatikan1

A Vatikáni Múzeumról mindig többes számban beszélnek, mivel a pápák azt akarták, hogy felölelje és megőrizze az emberi művészet egyetemes egészét. A Vatikáni Múzeum titka az, hogy kényelmes ütemben kell keresztülmenni rajta. A látogató használhat ugyan útikönyveket, de a legfontosabb, hogy hagyja magát elragadni, bárhova vezetik a léptei… és akkor az a benyomása lesz, hogy valami igazán csodálatos dolog részévé válik. A történelem és az emberiség sorsának részévé… erről szól a Vatikáni Múzeum.
(Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója)

A világon először készítettek ultra HD 4K/3D kamerákkal felvételeket a Vatikáni Múzeumban és a Sixtus-kápolnában, hogy megmutassák a hit inspirálta remekműveket.

vatikan2

A film eddig sosem látott minőségben mutatja be a világ művészettörténetének felbecsülhetetlen darabjait. Ennek a nagyszabású produkciónak a forgatása négy hónapot vett igénybe, felhasználva a legújabb generációs technológiát, hasznosítva a síkból való kitörésre kifejlesztett, rendkívüli térábrázolási technikákat, amit a több mint 40 freskónál és festménynél alkalmaztak. Ez a térrekonstrukció kitágítja a látószöget, hogy a néző szó szerint elmélyülhessen a művekben. Egy 40 szakértőből álló olasz produkciós csapat nem kevesebb, mint 3 000 km-t térképezett fel a folyosókkal és termekkel teli csodálatos környezetben, hogy megragadják a világ egyik leglátogatottabb múzeumának pompáját.

A Vatikáni Múzeumok 3D” meghitt, ugyanakkor nagyvonalú megközelítéssel élteti tovább az olyan rendkívüli művek szépségét, mint az Athéni iskola Raffaellótól vagy Michelangelo freskói, melyek a Sixtus-kápolnát díszítik – beleértve az Ádám teremtését és a fenséges Utolsó ítéletet –, valamint további műveket Raffaellótól, Leonardo da Vincitől, Giottótól, Caravaggiótól és 19–20. századi művészektől, köztük Van Goghtól, Chagalltól, Dalí-tól és Fontanától. Ezek a művek az állomásai annak az egyedülálló utazásnak, amelyen a Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci professzor kalauzolja végig a nézőket.

vatikan3

Ez az exkluzív dokumentumfilm a művészetet úgy mutatja be, mint egy magasztos eszközt, köteléket a művész és a hit vagy inkább a különböző vallások között – kezdve Giotto keresztény hitétől Chagall zsidó hitvallásáig.
Chagall, Salvador Dalí és Raffaello zseniális műveinek egy része ide került vagy egyenesen itt és ide készült – beleértve néhányat a legerőteljesebb műalkotások közül, amelyeket ember valaha létrehozott.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház sajtóközleménye

Hozzászólások