Másfél hónapon keresztül látható a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum új időszaki kiállítása, amely a korai magyar vívósport története mellett Jekelfalussy Piller György életét, katona- és vívómúltját mutatja be a látogatóknak.

 

piller3

 

A „Jekelfalussy (Piller) György és a modern magyar sportvívás megszületése” című tárlat két témát állít a középpontba. Ahogy belépünk a kiállítás terébe, először a magyar sportvívás történetét ismerhetjük meg: azt a folyamatot, ahogy a sportág a párbajvívástól és a polgári vívóegyesületektől eljutott a Magyar Vívó Szövetség megszületéséig.

A vívósport elválaszthatatlan a 19. századi párbajvívástól. Ennek menetét szigorú párbajkódexek határozták meg, amelyeket az egyik tabló ismertet is. Kiderül többek között, hogy a párbajokat általában vívótermekben, a nyilvánosság kizárásával bonyolították le, hogy az első sebesülésig vagy az egyik fél harcképtelenségéig vívták őket, de az is, hogy a szabályok tiltották az apa és fia, illetve a testvérek közti párbajozást. Hangsúlyos szerephez jut a katonai vívás és a katonai vívómesterek bemutatása is.

A tárlat második része Jekelfalussy Piller György életével foglalkozik, hű képet festve katonai és sportolói pályafutásáról. Piller Györgyöt szülei kezdettől fogva katonai pályára szánták, a pécsi hadapródiskola pedig több szempontból fontos állomás volt az életében, hiszen kötelező tantárgy keretein belül itt kezdett el vívni. Az első világháborúban a román és az olasz harctéren szolgált szakaszparancsnokként, és bár erről az időszakról keveset tudni, de 12 heti frontszolgálat meghaladásáról tanúskodik az a tény, hogy megkapta a Károly-csapatkeresztet.

 

piller2

 

A háború után elvégezte a sportoktatói tanfolyamot és kezdetét vette vívókarrierje is. Nemcsak hazai, de nemzetközi vívóversenyeken is pástra lépett; a Magyar Athleticai Club válogatott vívójaként az 1928-as amszterdami olimpiára is kiutazhatott, ahol a magyar tőrcsapat tagjaként ötödik helyezést ért el. Ezt követően fegyvernemet váltott, és kardvívóként lépett pástra.

1932 és 1933 között a Ludovika Akadémia testnevelő vezető tanára volt. Az 1932-es Los Angeles-i olimpiai játékokon érte el vívókarrierje legnagyobb sikerét. Sporttársaival Olaszország, Lengyelország, valamint az Amerikai Egyesült Államok nemzeti válogatottját legyőzve megszerezték a kardcsapat versenyszámának aranyérmét, Piller pedig a kard egyéni számban is győzni tudott. Ezután a magyar királyi Testőrségben szolgált, majd 1944-ben a keleti hadszíntéren, illetve a Balaton térségében zászlóaljparancsnokként teljesített harctéri szolgálatot. 1945-ben Stájerországban szovjet hadifogságba esett, de miután felismerték, leszállították a hadifogoly vonatról.

Miután mint „nélkülözhető” személyt elbocsátották a tényleges katonai szolgálatból, edzőként, illetve az Állami Sportmester Vizsgáztató Bizottság vívószakosztályának elnökeként és a vívóválogatott szövetségi kapitányaként működött tovább.
Jekelfalussy György 1956-ban, a melbourne-i olimpiát követően nem tért haza. Los Angeles-ben telepedett le, edzői működését Amerikában is folytatta: megalapította a Pannonia Athletic Clubot. Egyesületének vívói háromszor egymás után nyerték meg az USA nemzeti bajnokságát. Súlyos, gyógyíthatatlan rákbetegsége ellenére élete végéig edzősködött.

 

piller1

 

A kiállításon bemutatott tárgyak egy része Máday Norbert magángyűjtő kollekciójából származik, míg a többi a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum numizmatikai gyűjteményéből, emlékanyag-gyűjteményéből, illetve kéziratos emlékanyag-gyűjteményéből került ki. Látható például Mihalovits Miklós híres, Pillert ábrázoló, 1932-ben készült festménye, amely adományozás útján került a múzeumba, és a restaurálás után most látható először. De kiállításra került Piller György két Los Angelesben szerzett olimpiai aranyérme is.

A tárlat kiegészül egy körülbelül tízperces dokumentumfilmmel, amelyben Pézsa Tibor olimpiai bajnok kardvívó, illetve Dr. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a korszak katonai vívósportjáról, illetve Piller Györgyről beszélnek.

 

Weninger Andrea

 

 

Hozzászólások