Lehet, hogy nincsenek véletlenek? Ábrahám Gábor egy véletlen folytán lett a beszélgetőpartnerem. Amikor rákerestem a névre, egy mosolygós, kedves fiatalember nézett rám, az volt az érzésem, hogy már régóta ismerem őt. Megkértem, hogy mutatkozzon be az olvasóknak.

 

abraham-arc

 

Ábrahám Gábor vagyok, Szegeden élek. Mozaikalkotásokat készítek. Korábban dísztárgyakat, például vázákat, kaspókat, tükröket díszítettem mozaik berakással, és ezt meghaladva jutottam el odáig, hogy ma már mozaikképeket és lámpákat készítek. Magyarországon ennek a művészetnek nincs nagy múltja és kultúrája, épp ezért gondolom azt, hogy egy üde színfoltja lehet a magyar kortárs művészetnek.

 

abraham3

 

Mi a végzettséged és a munkád?

Tanítóképző főiskolát végeztem, de van pénzügyi végzettségem is. Sokáig a pénzügyben dolgoztam, de rájöttem, hogy az nem az én világom. Az alkotásban találtam meg a harmóniát. Szerencsésnek érzem magam, hogy ma már olyan munkát végzek, amit szeretek, vagyis a mozaikozást. A kreatív tevékenységek végigkísérték eddigi életemet, és ebből emelkedett ki a mozaikok iránti szenvedélyem.

Hogyan kezdődött a mozaikművészet iránti rajongás?

Mindig megvolt bennem a mozaikdíszítések iránti érdeklődés. Csodálattal néztem Antoni Gaudi mozaik alkotásait, melyek az első impulzusok voltak. Mikor beköltöztem Szegedre, szerettem volna a frissen felújított lakásba mozaikkal díszített tárgyakat, de rájöttem, hogy nem is könnyű ilyeneket találni. Amiket ajándékboltokban találtam, azok leginkább kínai műanyag mozaiktárgyak voltak, a futószalag termékei, nem igazi mozaikalkotások. Ekkor elhatároztam, hogy csinálok magamnak mozaik dísztárgyakat, melyek az otthon ékkövei, és rengeteg pozitív energiával töltik meg a lakást. Annyira megszerettem a mozaikozást, hogy elhatároztam, ezzel szeretnék foglalkozni.

 

Hisilicon Balong

Hisilicon Balong

Femme Fatale

A művészettel kapcsolatos érdeklődésedet kitől örökölted?

Az édesapám szerint tőle örököltem, hiszen gyerekkorában nagyon tehetségesen festett. Egyébként apai ágon több családtag is nagyon kreatív, így tudjuk inspirálni egymást.

Van a tarsolyodban valamilyen gyermekkori élmény, amely összekapcsolható a mai éneddel?

Emlékszem, hogy gyerekkoromban sok rajzversenyen indultam, és volt, hogy nyertem is tárgynyereményeket. Ami a mai aprólékos mozaikozással összefüggő lehet, az a makettozás, amit elég magas szinten műveltem már kisiskolás koromban. Végtelen türelem és aprólékos precizitás kell hozzá, amit ma is érzek a mozaik képeimnél.

Milyen gyakran készítesz ilyen alkotást? Ez nem egy szokványos tevékenység, általában vászonra, farostra készülnek elsősorban a képek.

Réteges falemezre készülnek a mozaikképek. Stabilnak kell lennie az alapnak, hiszen ha meghajlana az alap, akkor a mozaikok közti fuga megrepedne és kiesne. A mozaiklámpák egy henger alakú fúvott üvegalapra készülnek.

 

Hisilicon Balong

Hisilicon Balong

Az öreg halász és a tenger

Hogyan készül el egy-egy alkotás?

Mozaikképeknél az általam kiválasztott képet ceruzával felrajzolom a réteges falemezre. Kiválasztom a mozaikokat, melyeket a képhez felhasználok. Főleg üvegmozaikkal dolgozom, de igyekszem minél többféle mozaikot felhasználni. Például gyakran használok még kerámia mozaikot, üvegnugátot, tört üveget, tükördarabokat, kagylókat, tengeri csigaházakat. A következő lépés, hogy a mozaikdarabokat formára vágom a kép mintája szerint. Ezután felragasztom a mozaikszemeket egyenként, kezdve a kép legaprólékosabb részével. Ez a munkafolyamat a leghosszabb. Ha elkészült a ragasztás, akkor jön a fugázás. Különböző színű fugát használok, ez nagyban meghatározza a kép tónusát. Amikor megszáradt a fuga, akkor az utolsó lépés, hogy megtisztítom a képet a „fuga fátyoltól”, és előtűnik a csillogó, szivárványos és irizáló mozaikokból készült alkotás.

 

abraham6

Az álmodozó

Mi történik a képekkel? Értékesítésre kerülnek?

A képek értékesítésre kerülnek. Igaz, 2013-ban kezdtem mozaik-alkotásokat készíteni, mozaikképeket tavaly tél óta csinálok. Egy-egy kép mérettől függően 3-4 hét alatt készül el, ezért még nincs túl sok belőlük. Most készül az új weboldalam, melyen az összes mozaikképem és mozaiklámpám megtekinthető lesz. Jelenleg még csak a Facebookon lehet megtekinteni az alkotásaimat ITT, Ábrahám Gábor Facebook oldalán. 

Volt már kiállításod a műveidből?

A mozaikképeimből még nem volt kiállítás, de hamarosan erre is sor kerül. Az első kiállítás Szegeden lesz.

 

abraham8

Orinoco Flow

Mit jelent számodra egy-egy kép megszületése?

A mozaikozás alapjait autodidakta módon sajátítottam el. Az alkotás számomra nem munka, hanem olyan folyamat, amiben megélhetem önmagam teljességét. Minden egyes képnél új technikákat próbálok ki, szeretek kísérletezni a színekkel, a különböző mozaik-típusokkal, formákkal, fényhatásokkal. A képek stílusában a romantika érhető tetten, valamint a természet szeretete és tisztelgés a korábbi nagy művészek előtt, de meséljenek rólam a mozaikképeim.

Fiatal ember lévén bizonyára még tele vagy tervekkel, vágyakkal. Mi a legnagyobb álmod, amelyet szeretnél, ha valóra válna?

Szeretnék mozaik művészetemmel példaképeim nyomába érni, és az európai élvonalba kerülni. Folyton képzem magam, hiszen mindig valami új technikát próbálok ki. Újabb anyagokkal, színhatásokkal, fényhatásokkal kísérletezem. Az inspiráció a belső forrásomból, belső csendemből ered.

 

abraham2

 

Hogyan találtál rá a magazinunkra?

Volt a magazinnak egy festménypályázata, melyre mozaikképpel szerettem volna benevezni, ezért írtam a főszerkesztőnek, Weninger Erzsébetnek, hogy megkérdezzem: Mozaikképpel pályázhatok-e? Sajnos nem lehetett pályázni, viszont mozaikképeimet látva felkeltette az érdeklődését művészetem, én pedig a magazin rendszeres olvasójává váltam. Ezúton is köszönöm a Montázs Magazinnak a riportot.

Ha kérhetem, maradj továbbra is az olvasónk. Köszönöm szépen az interjút. Azt kívánom, hogy minden vágyad, álmod váljon valóra!

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások