Bármennyire hihetetlen, mégis igaz: a walesi úriember, Alan Camsell bár 88 éves, még mindig aktívan futballozik. A Penrhyn Bay Stollers FC kapusaként kergeti őrületbe ellenfeleit. És egyelőre eszébe sincs leállni. Sőt, elmondása szerint addig focizik, amíg csak lehet.

Egészen különleges az, amit Alan Camsell csinál. A walesi férfi 88 évesen rámutat a futball kortalanságára. Arra, hogy focizni tényleg bármikor, bárhol, bárkinek lehet. A kor nem számít. Vagy ahogy szokás mondani: a kor csak egy szám, nem állapot. Talán mondani sem kell, de Alan Camsell azzal, hogy 88 évesen még mindig rúgja a bőrt, Nagy-Britannia legidősebb aktív futballistája. És a walesi Llandudno település csapatának hálóőre.

Futballozik

Aki esetleg azt gondolná, hogy Camsell gyerekkora óta futballozik, téved. Csak negyvenévesen kezdte el űzni a sportágat – igaz, ennek is több mint negyven éve már. Amikor még gyors és agilis volt, csatárt játszott, de ahogy lassult, ahogy egyre kevesebb levegője maradt, a posztokat tekintve egyre hátrébb szorult. Végül aztán úgy döntött, a legjobb az lesz mindenkinek, ha beáll a kapuba, és véd. Aztán majd jöhet az online póker vagy valami társasjáték. Mint elmondta, elkezdett védeni egy csapatban, de a társai idővel visszavonultak, ő viszont megmaradt, és előbb a fiaikkal, majd később már az unokáikkal futballozott.

A BBC-nek elárulta, hogy nagyon szereti és várja a pénteki mérkőzéseket. A gond csak az, hogy a szombati napok a mérkőzések miatt elég fájdalmasan telnek. „Korábban azt hittem, jól csinálok mindent, de később rájöttem, hogy egy kicsit lassú vagyok. Hiába vetődök, a labda elmegy mellettem. És akkor mi van? Ez csak szórakozás” – mondta.

Alan Camsell arról is beszélt, hogy egyelőre nem tudja, meddig futballozik még. Abszolút nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata.

Sokkal inkább a focival foglalkozik, azzal, hogy örömmel megy fel a pályára. Nem törődik az öregség által állított korlátokkal. Csak a játék foglalkoztatja.

Igen, van olyan, hogy sétáló futball

Csakhogy teljes legyen a kép: Mint a walesi Llandudno település csapatának, Penrhyn Bay Stollers FC-nek a hálóőre. A csapat a Walesi Sétáló Futball Szövetség égisze alá tartozik. Bizony, létezik olyan, hogy sétáló futball. Ahogy a neve is mondja, a futball ezen vállfajában se labdával, se labda nélkül nem lehet futni, csak sétálni, de azt olyan gyorsan, amennyire az ember tud.

A szabályok kimondják: az egyik lábnak mindig érintkeznie kell a talajjal. Ahogy azt is, hogy a hat-hat elleni játék során nem engedélyezett a fizikai kontaktus. A szabadrúgást mindig közvetetten kell elvégezni, fejelni egyáltalán nem lehet, ahogy a fej feletti játék sem engedélyezett.

Sokak számára a sétáló futball jelentette a második esélyt. Bruce London, a birminghami csapat  korábbi játékosa pontosan erről beszélt, amikor azt mondta: Azzal, hogy van a labdarúgásnak ilyen formája, egy lehetőség számára, hogy játszhassa a sportágat, amit mindig is szívből szeretett. Van olyan, akinek a mindennapjai értelmet nyertek a sétáló futballnak köszönhetően.

Persze, ezek után az is kérdés, Alan Camsell miként viszonyul a sétáló futballhoz, mit jelent számára ez? Mint elárulta, játék közben érzi, ahogy dobog a szíve, néha még a lélegzete is elakad. Tudja, hogy ez segít abban, hogy jobban érezze magát. Egyszerűen arról van szó, hogy 88 évesen még mindig a pályán van. Él és élvezi a játékot.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM