A rock and roll egy zenei műfaj, mely az ’50-es években kezdett kibontakozni az Amerikai Egyesült Államokban. 1954. április 12-én a Blackboard Jungle című film Jim Haley által írott betétdala felülírt minden addigi zenei irányzatot és elsöprő sikert aratott.

A One, Two, Three o’ clock, Four o’clock, Rock …kezdetű dal, melynek a címe Rock Around the Clock igazi rock himnusszá vált. Az idősebbek fülében még ott cseng a dallama, de a fiatalok is hallhatták már.

Ez a zene a fiatalság életérzését fejezi ki, a fiatal generációk lázadásának kifejezésére adott lehetőséget mind öltözködésben, mind a hangos, önfeledt zenehallgatásban, valamint elősegítette teljes viselkedéskultúrájuk megváltozását is. Ez egyúttal generációs szakadékot is teremtett a szülők és gyermekeik között.

A rock ’n’ roll többféle zenei stílust ötvöz, van benne a néger rabszolgák blues zenéjéből és az amerikai telepesek country motívumaiból is. Pörgős ritmusára fantasztikus tánc is kialakult trükkös, lendületes figurákkal, mely még napjainkban is közkedvelt. Klasszikussá simult változatát tánciskolák is oktatják, táncversenyek egyik alkotóeleme. Amerikában Elvis Presley lett a király, a rock and roll királya. Még mindig népszerűek a dalai a mai fiatalok között is.

Európában is elterjedt a ’60-as évekre, de szelídebb hangzású változata  kisebb fokú lázadással járt együtt. Igaz, a szocializmus diktatúrája nem is tűrte el a hidegháborús viszonyok közötti Amerika vad, lázító zenéjét például Magyarországon sem. A Kádár-korszakban így került tiltólistára a Hobo Blues Band, a P.Mobil és a Beatrice együttes. Az öltözködésükkel, a dalszövegeikkel és botrányos viselkedésükkel kivívták a kommunista hatalom ellenszenvét, és ők lettek a fekete bárányok. Ma azonban szabadon lehet már bármilyen zenét hallgatni, és igény is van a színvonalas rockzenére.

Tehát most arra emlékezünk, hogy 58 évvel ezelőtt berobbant a köztudatba és a világ zenei életébe a rock and roll. Kinek van kedve táncolni?

 

Rock and Roll Hall of Fame, a világ legnagyobb rockmúzeuma (Cleveland, USA).

Ide bekerülni nagy dicsőség a rock sztároknak.

Weninger Endréné

Hozzászólások