Először is szeretném bemutatni a Héttorony Irodalmi Magazint, amely a www.7torony.hu internetes oldalon található. Ezt a honlapot Verő László hozta létre 2006-ban. Célját, feladatát ki is tudná pontosabban meghatározni, mint ő maga. Idehoztam hát a „Beköszöntő”-t, amely belépve fogadja az írni szándékozót:

Beköszöntő

Verő László, 2006. június 3., szombat 15:50

Hagyj föl minden reménnyel, ki ide belépsz – és azt gondolod, hogy e helyen minden megkötés nélküli fórumra lelsz, amit bepiszkíthatsz. Terveink szerint ide, a Héttoronyba azok nyernek bebocsátást, akik szeretnek – és tudnak – jókat írni, olvasni és véleményükkel hozzájárulnak a legjobb hagyományokat fölelevenítő irodalmi kávéház hangulatához.

A net – sokak meggyőződése szerint – a “mindent lehet” platformja. Ez részben igaz olyan helyeken, melyeket az üzemeltető e célra hozott létre. A Héttorony részben szabadabb – hisz aki kulturált környezetre vágyik, szabadnak érezheti itt magát – részben pedig kész diktatúra leend – mivel a neten tenyésző kártevők, az első ide nem illő próbálkozásuk után, kiűzetnek azonnal, indoklás nélkül és véglegesen. Magyarán, képzeld el kedves klubtagunk, hogy egy szerkesztőség által megszűrt, européer társaságban múlathatod a drága idődet, mindennemű atrocitás nélkül.

Az írásokat Neked köszönhetjük. Aki pedig csak olvasgatni tér be hozzánk, nyugodtan teheti, mivel kínosan vigyázunk arra, hogy csak a szó jó értelmében vett minőségi dilettánsok (műkedvelők), és – reményeink szerint – profi szerzők alkotásai jelenjenek meg. A szerkesztés komolyan veendő, hisz magam 1986 óta ezzel foglalkozom.
Dőlj hátra a székeden, várjuk írásaidat, hozzászólásaidat, és ha jól érzed magad, vidd hírét az oldalnak. Szeretettel várunk minden jó szándékú írót és olvasót!

Verő László
1954 – 2007

~~o~~

Verő László 2007-ben váratlanul hagyta itt a földi életet, és a számára oly nagyon fontos Héttorony Magazint is. Szerencsére a tagok közül akadt, aki felvállalta, hogy tovább viszi az eredeti szándéknak megfelelően ezt az irodalmi portált.

Serfőző Attila lett a 7torony új főszerkesztője.

Munkáját szerkesztők segítik. A lap főoldalára ugyanis csak a vers és prózaszerkesztők által lektorált és arra érdemes alkotások kerülhetnek fel. Mára már a tagok között barátság is kialakult, jórészt annak köszönhetően, hogy a héttornyosok évente kétszer, más-más helyen találkozót szerveznek, ahol a résztvevők felolvassák egy-egy alkotásukat, önmaguk, és az estet megtisztelő közönség örömére.

Bács-Kiskun megye immáron másodszor ad helyet egy ilyen est megrendezésére. 2010-ban Kecel, tegnap (okt. 6-án) pedig Baja fogadta a tornyos tollforgatókat. Gyönyörű környezetben, az Ady Endre Városi Könyvtárban kaptunk lehetőséget az alkotások felolvasására.

Délután három órától már gyülekeztünk. Mindannyian máshonnan érkeztünk. A teljesség igénye nélkül: Debrecenből, Békéscsabáról, Kaposvárról, Budapestről, Kecelről, de még Németországból is jöttek toronytagok.

Kovács Ilonnak – a találkozó szervezőjének – köszönhetően zeneiskolás gyerekek előadásai tették még emlékezetesebbé az irodalmi estet.

Október 6. lévén illően megemlékeztünk az aradi vértanúkról, majd következtek az alkotások, melyeken hol sírtunk, hol meg nevettünk, az írások hangulatának megfelelően.

Az est jól sikerült. Mindannyian adtunk és kaptunk. Adtunk a magunk érzéseiből, világlátásából, lelkünk egy darabjából, és kaptuk ugyanezt mások szívvel írt írásaiból.

Köszönet a szervezőnek, a résztvevőknek. Köszönjük a könyvtár dolgozóinak a lehetőséget, hogy abban a különlegesen szép későklasszicista épületben, a zsinagógában adtak helyet a 7toronyest megrendezésére.

 

Fitó Ica

Hozzászólások