Idén július 27. és augusztus 12. között rendezik meg Londonban a XXX. nyári olimpiai játékokat. Kevesebben tudják, hogy Angliában létezik egy másik sportrendezvény is, melyen amatőr versenyzők mérethetik meg magukat. A Wenlock Olimpiai Játékokat minden évben az angliai Shropshire megye Much Wenlock nevű városkájában szervezik meg. A sportverseny időben távolabbra nyúlik vissza, mint a világszerte ismert újkori nyári olimpiák története.

Egy korszakalkotó ötlet

 

1850. február 25-én a közép-angliai Wenlock városkában működő egyesület tagjai megalapították az „olimpiai osztályt”. Legfőbb céljuk az volt, hogy elősegítsék a  környék lakóinak morális, fizikai és szellemi fejlődését szabadtéri, kikapcsolódást jelentő programokkal. Az atlétikában és a szellemi feladatokban való kiemelkedő teljesítményt díjakkal jutalmazták.

Az ötlet szellemi atyja Dr. William Penny Brookes helyi orvos volt, akire nagy hatást tett annak a három munkásnak a halálhíre, akik fizikai gyengeségük miatt vesztették életüket.
Az első játékokban keveredtek az atlétikai számok és a hagyományos vidéki sportok (mint a krikett, egy karikás dobójáték vagy a futball), illetve részét képezte még a futás és az akadályverseny is. Sőt a hőskorban még a taligaverseny és egyéb humoros versenyszámok is terítéken voltak.

Az ismertté válás útján

1860-ban az Olimpiai Osztály felvette a Wenlock Olimpiai Társaság nevet, majd a sportágakat kiegészítették néhány újabb atlétikai számmal, melyeket az Athénban megrendezett játékokból vettek át.

Brookes további lelkes tevékenysége és szervező munkája következtében 1865-ben megalapították a Nemzeti Olimpiai Szövetséget, mely Angliában 1866-ban megrendezte az első Nemzeti Játékokat.

 

Nemzetközi hatások

Báró Pierre de Coubertin, a modern olimpia atyja is látogatást tett az angliai Játékokon, és Brookes hatásának komoly szerepe volt abban, hogy létrehozta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. Az alapító kongresszusra Brookes-t is meghívták, de betegsége miatt már nem tudott részt venni. 1895-ben halt meg, éppen egy évvel azelőtt, hogy az első Nemzetközi Játékokat megrendezték.

A Wenlock Játékok halála után is folytatódtak, meg-megújuló lendülettel. Elismeréseket érdemeltek ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, sőt ismert sportdiplomaták és az angol királyi család tagjai is felkeresték már a versenyt.

A 2012-es nyári Olimpiai Játékok egyik kabalafigurája a Wenlock nevet kapta, tisztelgésül a Dr. Brookes és társai által megálmodott sportverseny előtt.

Weninger Nóra

Hozzászólások