2015. november 16-án 17 órakor nyílik meg az Aquincumi Múzeum “Wellness az ókorban” című új időszakos kiállítása, mely 2016 novemberéig lesz látogatható.

AQINCUMI KATONAI NAGY FÜRD? HAJNÓCZI-KARDOS

(A víz) ugyanis nélkülözhetetlen az élethez, az élet örömeihez és a mindennapi szükségletekhez” – írta Vitruvius 2000 évvel ezelőtt. Ezzel a mondattal összefoglalta mindazt, amit a víz a rómaiaknak jelentett.

Ebbe tartozik a „római fürdő”, az épülettípus, amit a rómaiak teremtettek meg és a „fürdőkultúra”, amit a rómaiak adtak a világnak. Így volt ez minden bizonnyal a vizekben gazdag Aquincumban is. Mindebből csak kövek, téglák, habarcs, fém- és kerámiatöredékek maradtak ránk, de ha segítségül hívjuk az ókori szemtanúkat, mindez megtelik az egykori zsibongó, lármás élettel.

Az Aquincumi Múzeumban nyíló kiállítás célja, hogy bemutassa a rómaiak fürdési szokásait, azt, hogy fürdőik nemcsak a mindennapi tisztálkodást szolgálták, hanem a „jó létnek” az „érezd jól magad” színterei is voltak, a testi és lelki felüdülésre egyszerre nyújtottak lehetőséget.

okori_wellness1
Aquincum területéről eddig huszonhárom fürdőt ismerünk. Irodalmi adataink szerint a rómaiak munka után, általában a kora délutáni órákban látogattak el a fürdőkbe. Aki elment a fürdőbe először kicsit sportolt, majd kedve szerint váltogathatta a forró és hideg vizes fürdőt, többféle szaunában erősíthette testét, valószínűleg nem hagyta ki a masszást sem, de ha úgy volt szükséges, orvosi és kozmetikai kezeléseket is igénybe vehetett. Ha megszomjazott, megéhezett, felkereste a fürdők bejárata előtti büféket.

Hogy ez tényleg így volt, azt az Aquincumban feltárt fürdők maradványai is mutatják. Sőt, a rómaiaknak a településeket sűrűn behálózó tisztasági fürdőkön kívül híres gyógyfürdőik is voltak, amiket messzi földről felkerestek, vagy amik épen a katonaság rekreációs helyei lehettek. Ma, amikor a gyógyfürdők és a gyógyturizmus újra reneszánszát éli, talán nem is gondolunk arra, hogy a források vizének gyógyító erejét már 2000 évvel ezelőtt is a maihoz hasonló módon használták. Az ókor híres orvosai, pl. Celsus és Galenos mind egyetértettek abban, hogy a testgyakorlásnak, masszázsnak, fürdésnek fontos szerepe van a jó egészség megerősítésében és megőrzésében.

 

A látogatót nem tudjuk ugyan meghívni egy valódi római fürdőbe, de szeretnénk a múltat mégis átélhetővé és tapinthatóvá is tenni. Ezért a múzeum restaurátor műhelyében jellegzetes, római fürdőkben használt tárgyakról műtárgymásolatok, rekonstrukciók készülnek, amelyet az érdeklődő ki is próbálhat, de beleszagolhat az illatszeres tégelyekbe is. A római fürdő működését 3D animációs film fogja bemutatni. A kiállítást a kisgyermekes családoknak is szeretnénk élvezhetővé tenni, ezért a kiállításra vízemelő makett és óriásböngésző készül, amely a rómaiak források iránti tiszteletét és fürdőkultúráját mutatja be.

 

Jöjjön hát velünk az aquincumi fürdőkbe és ismerje meg az ókori wellnesst!

Támogatónk: Fővárosi Vízművek

Forrás: Aquincumi Múzeum

Hozzászólások