A Mézeskalácsváros egy kortárs köztéri szobor, amelyet idén hatodik alkalommal készítenek el és építenek össze kész mézeskalácsházakból néhány nap alatt december elején. Amikor elkészül, a kivilágított Mézeskalácsváros másfél hónapon keresztül a Bálnában lesz ingyenesen látogatható, december közepétől január végéig.

mezeskalacsvaros

A Keleti pályaudvar mézeskalácsmása a tavalyi Mézeskalácsvárosban a Bálnában (fotó: Keresztesi Barbara)

A tavalyi évben 250 alkotó 150 m2-en építette fel a besétálható mézeskalácsszobrot, és egy hónap alatt 40.000-en látogattak el  a Mézeskalácsvárosba.

Keresztes Barbara, a Mézeskalácsváros főszervezője a következőket mondja:

Légy szíves, építs fel egy házat vagy egy bármilyen városi épületet a Mézeskalácsvároshoz egyénileg vagy csapatban! Tudunk és akarunk is segíteni neked, már gyakorlatunk van ebben: a házakat a résztvevők otthon építik meg, mindenki olyat, amilyet szeretne.
Később, december 5-én, szombaton, a résztvevők elhozzák épületeiket a helyszínre, és összeállítják a Mézeskalácsvárost.

Egy épület elkészítése – még a kisebbeké is – nagy munka, nem szeretném titkolni. Különösen az első szétégetett panelek, a másodszorra is bedőlő falak láttán gondol arra az ember, hogy nem akar ebben az egészben részt venni. De az a tapasztalatunk, hogy végül megépül a mézeskalácsház, és szép lesz, egyedi, tündöklő, egy jó telekre kerül, jó kilátással, ki is világítjuk, a legtöbb esetben minden jóra fordul, mint egy átlagos mesében, ebben mindenki biztos lehet.

Az elkészítéshez használati útmutatót adunk, melyet meg is filmesítettünk. Ha munka közben mégis elakadnál, írj egy e-mailt és segítünk. A regisztráció után találsz majd inspirációt a tavalyi alkotóktól.

mezeskalacsv 2

A Mézeskalácsváros látképe 2015. januárban. Fotó: Keresztes Barbara

Kérlek, foglalj telket!

Most még  rendelkezésre állnak üres telkek Mézeskalácsvárosban. A telekfoglalási űrlapot kitöltve november 29-ig foglalhatnak belőle a résztvevők, és Mikulásig otthon saját házat építhetnek a telekre. Egy telket úgy kell elképzelni, mintha egy írólapnyi terület lenne.
Ha valaki nagyobb épületet szeretne építeni, foglalhat több teleknyi területet is. Nálunk akkor is lehet telke és háza, ha nem budapesti, és nem szeretne utazni, van viszont a közelében postahivatal, állja a postaköltséget és van elegendő pufifóliája, hogy becsomagolja és biztonságban feladja a mézeskalácsházat nekünk. 

mezeskalacsvaros_boros_monika

Mézeskalácsváros Boros Mónika

A telekfoglalás részletei ezen az oldalon találhatók meg

A Mézeskalácsváros facebook oldala

A Mézeskalácsváros 2015 támogatói:
Bálna Budapest
Napfény Poszt – Budapest napos oldala
Jónás Kézműves Sörház és Reketye Sörfőzde