A szabadtéri játékok színpadán először 2003-ban rendeztek ajándékkoncertet. A teltházas siker nyomán azóta a fesztivál szervezői és a város szimfonikus zenekara minden évben meglepi a közönséget egy ingyenes előadással.
Az ajándékkoncert műsorát mindig igyekeznek valamilyen aktualitáshoz kötni: 2004-ben, az uniós csatlakozás évében Beethoven IX. szimfóniáját adták elő, és az elmúlt esztendők során, a különböző évfordulókhoz kapcsolódóan Mozart-, Bartók-, Kodály- és Liszt-művek is szerepeltek a programban.

Idén az operagála első felében Richard Wagner műveiből (Tannhäuser, Lohengrin, A bolygó hollandi, A walkür) hangzanak el részletek, az áriákat a Liszt-díjas szegedi szoprán, Temesi Mária énekli.

Az ajándékkoncert második részében Giuseppe Verdi operáiból (Simon Boccanegra, Nabucco, A trubadúr, Aida, Otello, Luisa Miller, A végzet hatalma) csendülnek föl nyitányok, zenekari betétek, valamint áriák, ez utóbbiakat egy másik kiváló, szegedi születésű szoprán, a Kossuth- és Liszt-díjas Tokody Ilona tolmácsolásában hallhatja a közönség.

MTI

2013. július 30.

Hozzászólások