A délnyugat-kínai Szecsuan tartomány fővárosában élő fekete-fehér állatok életét egész napon át, színesben követhetik majd az érdeklődők.
Az 1987-ben alapított, ma már több mint 80 állat otthonául szolgáló központ 28 kamerát szerelt fel a több mint 100 hektáros területén. Ezek segítségével világszerte hat internetes csatornán lesz majd követhető a rendkívüli népszerűségnek örvendő állatok élete. A csatornák közt szerepel többek közt az “anya és gyermeke játszótere”, a “pandaóvoda” vagy a “felnőtt pandák kertje” tematika is.

Az ipanda.com honlap kísérleti jelleggel már június vége óta működik, azon az élő videoközvetítés mellett a pandákkal kapcsolatos híreket is olvasni lehet, az érdeklődők az állatok életével kapcsolatos kvízeket tölthetnek ki, és akár a Kínán kívül élő pandákról is nézegethetnek képeket. Az elmúlt másfél hónapban már több mint 20 ezren “kapcsolták be” a pandatévét, a kommentekből ítélve a legtöbb néző tetszését elnyerték a látottak.

A kínai kezdeményezés nem számít egészen egyedinek a világon: az Egyesült Államokban több városban is működik pandakamera, Hongkongban ugyanígy, a tajpeji állatkert pedig a YouTube videomegosztó portálon tesz közzé videókat az ott nemrég született pandabébiről.

A honlap angol változata

MTI

2013. július 31.

Hozzászólások