„Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet” – tartja a mondás. De vajon melyik virágot szeretik leginkább a magyarok? Erre a kérdésre keresi a választ az első Legszebb Virág Szavazás, amelyet a világ legnagyobb közösségi oldalán, a Facebookon egy „csináld magad” közösség hívott életre. A szavazáson huszonnégy, hazánkban élő virág indult, de a versenyben néhány olyan növény is szerepel, amelyik nem a köznapi értelemben használatos virág fogalmának felel meg, de virágzáskori látványa, kultúrtörténeti szerepe vagy csak virágainak színe miatt feltétlenül helye van a megmérettetésben.

A játék során sok hasznos információra tehetnek szert a szavazók Magyarország növényvilágáról. A Poli-Farbe, mint hazánk legnagyobb magyar tulajdonban lévő festékgyára a kezdeményezés mögé állt, s vállalta, hogy a nyertes virág színét az egyrétegű falfestékének színpalettáján is elhelyezi, illetve jövő tavasszal piacra vezeti, így a szín mindenki által elérhetővé válik az otthonszépítéshez.

A szavazást az első néhány nap voksai alapján a dália és a ciklámen előtt a napraforgó vezeti. A kedvelt haszonnövényről kevesen tudják, hogy az őszirózsafélék családjába tartozik, s az észak-amerikai indiánok már 3000 éve termesztették, illetve csodálták különleges sárga színét, formáját. A napraforgó Magyarország legnagyobb területen termesztett olajnövénye, s olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít, de vágott formában sokan használják lakásuk, teraszuk díszítésére is.

A Legszebb Virág Szavazáson június 25-ig bárki szavazhat, aki regisztrált a közösségi portálon. Mindenki csak egyszer szavazhat, majd lájkolhatja és megoszthatja a saját voksát, illetve a különböző virágok képeit. A szavazók között hetente Poli-Farbe Platinum falfestéket sorsolnak ki.

Bővebb információ

Forrás: KRQ

2013. június 5.

Hozzászólások