A Távol-Kelet már nemcsak az orvoslásban, a kulináris élvezetek és a művészetek terén vagy a sportban hódít, hanem a lakberendezés terén is. Nem meglepő – a nyugati ember eleinte mint egyfajta különleges csemegeként nyúlt a keleti tradíciókhoz, ma már egyre többen tudatosan használják eszközül. S ha más miatt nem – mert egyszerű, szép, letisztult formagazdagság jellemzi.

A távol-keleti lakberendezés jellemzője, hogy a modern vonalvezetésű bútorokat szellősen rendezik el. A fehér, tört fehér falak ellentéteként lakk vagy matt fekete, minden esetben sötét fából készült bútorokat használnak. A fa elsődleges, domináns, de emellett bambusz és gyékény alapanyagot is eszközölnek.

Az ülőalkalmatosságra jellemző elsődleges szempont, hogy alacsony legyen – ezért a dohányzóasztal, és a hálószobában lévő ágy is alacsonyabb a megszokottnál. A lakáson belüli színeknél a fekete, barna, bordó, bézs, világosabb zöld, vagy épp a dominánsabb színek, mint például a lila vagy az arany a jellemző.

A távol-keleti stílusú bútorok készítésénél előszeretettel használnak nemes fát, mint például a cseresznyefát. A nemes fából készült bútorokat a különleges pácolással teszik még egyedibbé, s ezért az áruk bizony igen borsos. Persze vannak pénztárcakímélő megoldások is, melyek ugyanolyan szépek.

A világosabb színvilág eléréséhez bükkfából és nyírfából is készítenek szekrényeket és asztalokat, de még a fényes laminált felületű bútorlapokat is előszeretettel használják fel bútorkészítésnél. Ötletes megoldás és nem is túl drága, hiszen ha világos bútoraink vannak, s a távol-keleti stílust szeretnénk otthonunkban megvalósítani, akkor nem kell a bútorokat lecserélni, elég a falakat sötét árnyalatúra festeni, s térhatás szempontjából ezáltal még a kicsi szobák sem lesznek nyomasztóak. Egy mélybordó, sötétszürke vagy sötétbarna falszínt bizony jól lehet ötvözni a világosabb bútorokkal.

Egyik érdekessége e stílusnak, hogy a szőnyeg ismeretlen fogalom. Ha mégis szeretnénk, mindenképpen semleges árnyalatú barna, homok vagy krémszínt válasszunk, lehetőség szerint a természetességet szem előtt tartva. Nagyon jól mutat például a bambusz szőnyeg. A bambuszpadló anyagának – víz- és jó kopásállóság – köszönhetően kiválóan alkalmas bármely szoba burkolására. Ha az olcsóbb kivitelt választjuk, akkor a hajópadló remek megoldás lehet, simára csiszolva és átlátszó lakréteggel bevonva.

A lakótereknek külön-külön, de mégis az egységet kell sugallnia. Mindezt a fából készült elemekkel, kiegészítőkkel s a föld színeinek alkalmazásával érhetjük el. Vegyük sorra: melyek is lehetnek ezek?

Nappali: nagyon sötét, vagy ellenkezőleg igen világos, egyszerű vonalvezetésű bútorok. Alacsony dohányzóasztal. Ülőpárnák a földön. Papír lámpaburák, rattantekercs, sávdíszes rolók, világos – krémszínű rolók.

Hálószoba: fejtámla nélküli alacsony ágy, egyszerű éjjeli szekrény, a szoba sötétségét a világos árnyékolók, rolók ellensúlyozzák. A rendetlenség sem itt , sem máshol nem megengedett – ezért nagyon szépen mutatnak a tárolódobozok.

 

Konyha: lehet merész, sötét fa, természetes fa, bambusz, vagy fényes fehér bútor – gránit, pala, erőteljes, magasfényű munkafelület. Az ellentétes színű fekete-fehér négyszögletes tányérokat se felejtsük el, gyékény alátéttel, s ha még a bambusz asztali futó is rendelkezésre áll, akkor terítékünk is nagyon hűen visszaadja a Távol-Kelet stílusát.

Fürdőszoba: mészkőburkolat, falécekből készült kádkilépő. A kád legyen süllyesztett, mélyen ülő és rövid. Csak természetes, nyugtató, ellazulást segítő színeket használjunk, itt-ott egy kis kavics, kis virágok, gyertyák – ilyen környezetben lehet igazán relaxálni.

Elfogult vagyok e stílussal szemben? Már mikor írtam, főleg az utolsó soroknál – elképzeltem magam a kavicsok és gyertyafények között, finom halk zenével – de jó is volna!

Mármarosi Melinda

2013. július 30.

Hozzászólások