A Tigrisek Nemzetközi Napját a 2010-ben Szentpéterváron megtartott csúcstalálkozón jelölték ki, és idén már harmadik alkalommal rendezik meg. Számos országban igazi esemény ez a nap, ünnepségekkel, fesztiválokkal köszöntik a csíkos nagymacskákat.

A 2010-es csúcstalálkozó másik kulcsfontosságú része a TX2 kampány elindítása volt, amelyben célul tűzték ki, hogy 2022-re megduplázzák a vadon élő tigrisek számát, amely így elérné a 6000 példányt. A kampány egyik eleme, hogy előre meghatározott időközönként felmérik a vadon élő egyedek létszámát, ezzel ellenőrizve a természetvédelmi lépések hatékonyságát. Az első eredmények szerencsére több mint biztatóak.

„Nepálban most fejeződött be a tigrisek számbavétele, és fantasztikus eredményről számolhatunk be. 2009 óta 63%-al, azaz 1981 egyedre nőtt az országban vadon élő tigrisek száma. Ez az eredmény több szempontból is örömre ad okot. Azt is jelenti, hogy az általuk lakott élőhelyek is egészségesebbek, hiszen a csúcsragadozók jelenléte elengedhetetlen a jól működő ökoszisztémához. A kutatás egyértelműen jelzi, hogy a 13 tigrisek által lakott ország kormányai, helyi civil szervezetek és a WWF összefogása eddig eredményesnek bizonyult, és ténylegesen megtettük az első lépéseket a tigrisek megmentésének érdekében” – mondta el Mike Baltzer, a WWF „Életet a Tigriseknek” elnevezésű programjának vezetője.

A WWF évtizedek óta foglalkozik a tigrisek megmentésével. A terepen a helyi vadőröket továbbképezve igyekszünk hatékonyan felvértezni őket az orvvadászokkal vívott küzdelemre, a döntéshozókkal nap mint nap tárgyalva igyekszünk a természetvédelmi szempontokat érvényesíteni, számtalan petíciót és akciót szervezünk, amelyekkel felhívjuk a figyelmet a tigriseket fenyegető veszélyekre, és folyamatosan támogatást gyűjtünk a frontvonalban értük harcolók számára.

A WWF Tigrisvédelmi Programját bárki támogathatja azzal, ha örökbefogad egy tigrist. Részletek itt olvashatók.

Szöveg és fotó: WWF Magyarország (Howard Bufferr, Vladimir Filonon)

2013. július 29.

Hozzászólások