Címek adományozásával vált az est még ünnepélyesebbé, amellyel a jövőre már tíz éves zenekarunk megköszönte mindazok áldozatos, segítő munkáját, akiknek meghatározó szerepe volt együttesünk megalakulásában, formálásában:

Özv. Lakó Sándorné nyugalmazott énektanárnak, egykori tanárunk és névadónk özvegyének köszönjük azt a támogatást, amellyel segítette kottatárunkat, támogatta fellépéseinket. Szeretete meghatározó összetartó erő több generációt összefogó együttesünkben.

Palotás József, az M. Bodon Pál Zeneiskola igazgatója a kezdetektől segítette zenekarunk létrejöttét, próbáit, fellépéseit. Művészeti vezetőként és karmesterként elindította azt a folyamatot, amely a kezdeti “örömzenélés” időszakából mára a közönséggel is megosztható közös élménnyé válhatott. Szóló-hegedűjátékával, esetenként kisegítőként közreműködve éveken át támogatta fellépéseinket.

Róbert Gábor  a kecskeméti Tanítóképző Főiskola nyugalmazott tanszékvezető tanára, aki 2008-tól 4 éven át művészeti vezetőként és személyes hangszeres játékával segítette szakmai fejlődésünket.

Seöbő Ildikó az M. Bodon Pál Zeneiskola nyugalmazott tanára, akinek kezei alatt nőtt fel több csellista nemzedék. A cselló szólam vezetésével éveken át segítette fellépéseinket, felkészülésünket. Palotás József, Róbert Gábor és Seöbő Ildikó Lakó Sándor tanár- és művésztársai voltak évtizedeken át a Kecskemét Vonósnégyesben és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarban egyaránt.

Koncertünkkel és a közönség támogatásával hozzájárultunk ahhoz is, hogy a Református Újkollégium a befolyt adományok révén az intézmény koncertzongoráját felújíthassa, hogy általa az elkövetkezendő évtizedekben is élményt szerezhessen mindannyiunk számára. Hálásak vagyunk a közönség szeretetéért, hogy sokan annak ellenére is eljöttek, meghallgattak bennünket, hogy a műsort állva, többeknek a folyosóról kellett hallgatnia. A zsúfolásig megtelt nézőtér, a kitartó taps jelezte számunkra, hogy az elmúlt hónapok felkészülése meghozta az eredményt, a koncert öröm volt mindannyiunknak.

Műsorunk kezdetén Vivaldi Concerto alla rustica dallamával idéztük fel a XVII-XVIII. századi barokk hagyományokat: állva szólaltattuk meg a művet, amelynek dallamait a korabeli itáliai vásári muzsikusok zenéje ihlette. A második tétel díszítéseit Závogyánné Varga Ildikó interpretálta.
A másodikként felhangzott D-dúr gitárverseny eredendően két hegedű- és csellókíséretre íródott mű. Kapitány József neve Kecskeméten többek számára még ismeretlen lehetett, hiszen koncertfellépései alkalmával elsősorban a szegedi közönség gyönyörködhetett a játékában. Különös tehetsége már akkor megmutatkozott, amikor minden zenei előképzettség nélkül felvételt nyert a Zeneművészeti Főiskolára. Józsefet elkísérte párja is, aki hegedűtanárként a koncerten segítette a 2. hegedű szólamunkat. Bizonyára mindhármuknak igazi élményt nyújtottak Vivaldi dallamai – mert hogy a kisbabájukat júliusra várják. Egy tanulmány szerint Vivaldi zenéje megnyugtatóan hat nem csak a gyermekekre, de a még fejlődő magzatra is. 15-20 év múlva pedig talán már ő is itt zenél közöttünk!

Görbe Nóra neve már nem ismeretlen a kecskeméti közönség számára. Zenekarunkat szinte a kezdetektől kiegészítette furulya-játékával, többször kísérhettük őt szólójátékában is. Nóri tehetsége szinte a szemünk láttára bontakozott ki. A Tanítóképző Főiskola elvégzését követően felsőfokú zenei tanulmányait Szegeden folytatta, majd mesterfokon felvételt nyert a grazi Zeneakadémiára, amelynek jelenleg végzős hallgatója. Vivaldi G-dúr furulyaversenyének élményével ajándékozott meg mindannyiunkat ezen az esten.

Zenekarunk a kezdetektől jó kapcsolatot ápol a kecskeméti Református Egyházközséggel. Rendszeresen teljesítünk szolgálatot a nagyobb egyházi ünnepeken. Műsorunk összeállításában fontos szerepet szántunk a Református Gimnázium Grádics Kamarakórusának az est fénypontját jelentő Gloria oratórium közös előadásában. Első közös fellépésünk élménye máris jövőbe tekintő távlatokat nyitott mindannyiunk számára.

Példaértékű, hogy a kórus életében éppúgy, mint a zenekarunkéban, a tanárok és a felnövekvő tanítványok közös munkája gyümölcsével ajándékozhatjuk meg a közönséget és egymást, hogy az évek múlva művésztanárként visszatérő egykori tanítványok továbbvigyék ezt a hagyományt. Jámbor Zsolt karnagy és Gyalus Erika – zenekarunk művészeti vezetője – inspiráló együttműködése révén olyan élményt közvetíthettünk a közönségnek, amelyet talán maga Vivaldi is megálmodott három évszázaddal ezelőtt. Szólót énekeltek: Kovácsné Barócsi Edit és Jámborné Márkus Emőke.

Akik fel szeretnék eleveníteni az est élményét, azok az elhangzott művek címére kattintva a repertoárunkban megtekinthetik a koncerten készült videofelvételeket a Facebook oldalunkon. Ugyanitt megtalálhatók a koncerten készült fényképfelvételek is, ezúton mondunk köszönetet a fotókért Slavitsek Endrének.

2013. június 8.

Hozzászólások