A magyarok lelkiismerete címmel nyílt meg a Mindszenty Józsefre emlékező időszakos kiállítás a Terror Háza Múzeumban, s ebből az alkalomból nemzetközi konferencián idézték fel a mártír sorsú bíboros-prímás életútját. A konferencián beszédet mondott Áder János, aki szerint a néhai bíboros mindig szót emelt az igazságért.

Részlet Áder János köztársasági elnök úr beszédéből:

“Mindszenty neve, munkássága máig sem kapta meg közéletünkben és közgondolkodásunkban az azt megillető helyet. Nem kapta meg sem szabad magyar emberként, sem bátor hazafiként, sem világszerte elismert egyházi vezetőként a teljesítményének kijáró figyelmet. Nem véletlenül. Nem azért, mintha pályája, emberi tartása ne volna épp oly egyenes és szeplőtlenül tiszta, amilyen csak egy igaz emberé lehetett a 20. század embertelenségei közepette. Sokkal inkább azért, mert mindazt, amit ő képviselt, torz tükörben, méltatlan fénytörésben próbálták meg láttatni velünk a mögöttünk hagyott évszázadban.”

 

Mindszenty József, eredeti nevén Pehm József Csehimindszenten született 1892. március 29-én. 37 évvel ezelőtt, 1975. május 6-án halt meg Bécsben.

 

1915-ben szentelték pappá a szombathelyi székesegyházban.1919-ben, a kommün idején internálták. Később Zalaeg

erszegen lett plébános. 1944-ben a pápa veszprémi püspöknek nevezte ki. Tiltakozó levelet írt Szálasinak a zsidóüldözés és az ország elpusztítása ellen. Letartóztatták, Sopronkőhidán raboskodott, majd házi őrizetben élt.

Ismét püspök lett Veszprémben. 1945-ben XII. Pius pápa esztergomi érsekké nevezte ki, 1946-ban a pápa bíborossá

kreálta. Kiállt a vallási és lelkiismereti szabadság mellett, az alapvető szabadságjogok érvényesítéséért.

„Ha lesz egymillió imádkozó magyar, nem félek a jövőtől!” (Mindszenty bíboros)

A kommunista hatalom súlyos támadásokat indított az egyházak ellen. 1948. december 26-án, karácsonykor Mindszenty bíborost letartóztatták és az Andrássy út 60.-ba hurcolták. Testileg-lelkileg megkínozták és hamis jegyzőkönyveket írattak alá vele. Koncepciós per áldozata lett, koholt vádak alapján életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték. Később betegsége miatt házi őrizetbe került. (Püspökszentlászló)

 

Szabadság majd száműzetés

1956. október 30-án a forradalmárok kiszabadították. Rádióbeszédeket mondott, külföldi delegációkkal tárgyalt, felmentette a kommunizmus békepapjait.
1956. november 4-én a szovjetek vérbe fojtották a magyar forradalmat. Mindszenty az amerikai követségre menekült, 1971-ig itt élt bezárkózva.

Ekkor elhagyta Magyarországot, előbb Rómába ment, majd Bécsbe, ahol a Pázmáneumban élt. Mivel haza nem jöhetett, ezek alatt az évek alatt a világ valamennyi országát felkereste, ahol magyarok éltek, hogy hitükben és magyarságukban erősítse őket.

Súlyos beteg lett. Magyarország utolsó hercegprímása 1975. május 6-án halt meg Bécsben. Holttestét Mariazellben helyezték el, majd 1991-ban, a rendszerváltás után az esztergomi bazilika altemplomában talált végső nyugalomra.

 

 

2012. márciusában, 37 évvel halála után végre teljes körű jogi, erkölcsi és politikai rehabilitálásban részesült. 120 évvel ezelőtt született a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja.

 

 

Hogy többet tudjunk meg a bíboros-vértanúról, olvassuk el az Emlékirataim című művét!

 

 

 

 

Weninger Endréné