Vidd haza a SZAKKÖRT karácsonyra! – A SZAKKÖR a Nemzeti Művelődési Intézet 2020 decemberében indult, új tudásmegosztó online felülete. Célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével vonja be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat.

vidd haza a szakkort

A felület bemutató-videókon keresztül díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, azokban való elmélyedésre. Megismerteti a látogatókkal a közreműködő mestereket és oktatókat, akik magas szinten, több évtizedes tapasztalattal rendelkezve vállalkoznak tudásuk megosztására.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége segítségével a portál indulásakor a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalács-készítés fortélyaival ismerkedhetnek meg a felület látogatói. Közel százhúsz videó segítségével, de hamarosan – a partneri kör bővítésével – a közművelődési intézmények szerteágazó szakköri világa válik elérhetővé a felületen.

A SZAKKÖR segítő kezet nyújt mindazoknak, akik területileg – akár mozgásuk korlátozása, akár a koronavírus-járvány vagy a földrajzi távolságok miatt – nem érnek el tevékenységi formákat. De segít azoknak is, akik bátortalanabbak a közösségi aktivitások terén, vagy még nem döntötték el, hogy milyen közösséghez csatlakozzanak.

A SZAKKÖR nem ismer országhatárokat, annak tartalmai elérhetőek az egész Kárpát-medencében és a távolabbi diaszpórákban is. A szakkörvideók visszanézhetőek, reklámmentesek és részegységekre tagoltak. Így, ha elsőre nem is sikerül elsajátítani valamit, akkor sem marad le semmiről a résztvevő. A tevékenységekben való elmélyülést eszköz- és alapanyag-lista, segédanyagok, szakirodalom-jegyzék, mintarajzok, fotók, leírások is kiegészítik.

vidd haza a szakkort

Vidd haza a SZAKKÖRT! Összeköt és lehetőséget biztosít mindazoknak, akik tanulni vágynak, vagy éppen a szabadidejüket otthoni körülmények között szeretnék hasznosan eltölteni.

Az időpontot természetesen mindenki saját maga választja: lehet reggel vagy este, hétköznap vagy hétvége. Különösen fontos lehet mindez napjainkban a családok számára. Az aszakkor.hu weboldalra belépve a megszokott karácsonyi programok, foglalkozások pótlására otthonukba varázsolhatják a magyar kultúra tradicionális kézműves tevékenységeit.

A Nemzeti Művelődési Intézet állami közfeladatot ellátó, közösségépítés iránt elkötelezett módszertani közművelődési intézmény. Bízik abban, hogy az oldal felhasználói a későbbiekben nem állnak meg az online felhasználásnál, és az alapismeretekkel felvértezve csatlakoznak a számukra területileg megközelíthető közművelődési intézmény közösségeihez.

Szakkör nincs szakkörvezető nélkül, így a videókban az egyes tevékenységek mesterfogásaiba felkészült szakkörvezetők avatják be az érdeklődőket, és türelmesen, tudásuk legjavát adva magyarázzák el a tennivalókat.
A felületre a most elérhető mézeskalács-készítés, -díszítés, csipkeverés, hímzés és gyöngyfűzés fortélyain túl folyamatosan kerülnek fel a szakmailag minősített tartalmak.

A Nemzeti Művelődési Intézet 2021 első hónapjaiban induló új szakköre a kosárfonás rejtelmeibe vezeti majd be az érdeklődőket. Továbbá az internetes felület hat magyarországi agóra közreműködésének köszönhetően néhány héten belül – többek között – film, képzőművész, kerámia, kézműves, rajz, repülőmodellező és foltvarró szakkörökkel is bővül.

A Nemzeti Művelődési Intézet közfeladatot ellátó intézmény. Célja, hogy az aktuális pandémiás időszakban is hasznos, hiánypótló ismeretekkel szolgáljon, és az online felületnek köszönhetően együtt, kreatívan és aktívan teljen szabadidőnk.

Az intézménynek a fentieken túl törekvése az is, hogy A SZAKKÖRHÖZ való csatlakozással egy valódi közösség tagjává is váljanak a résztvevők. Mikor – reményeink szerint nem is olyan sokára – újra visszatérhetünk a megszokott közösségi életünkhöz, az oldal a virtuális kapcsolódási pontokon túl a lakóhelyünkhöz legközelebb található közművelődési intézmény szakkörkínálatát is tartalmazza majd.

A SZAKKÖR számít a visszatérő látogatókra, ezért az elkövetkező hónapokban nemcsak online szakkörökkel, hanem számos szolgáltatással, közösségépítő, valamint tudásmegosztó funkciókkal is bővül az internetes felület.

A felület webcíme:
https://aszakkor.hu/

A szakkör Facebook elérhetősége:
https://www.facebook.com/aszakkor

Projektvezető (ötletgazda) és koordinátor:
Nemzeti Művelődési Intézet (Lakitelek)

Partnerszervezetek:
• Népművészeti Egyesületek Szövetsége,
• Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (Szolnok)
• AGORA Szombathelyi Kulturális Központ (Szombathely)
• Együd Árpád Kulturális Központ (Kaposvár)
• Erkel Ferenc Kulturális Központ (Gyula)
• Hírös Agóra (Kecskemét)
• Váci Mihály Kulturális Központ (Nyíregyháza)

Kérjük, hogy személyes vagy telefonos interjúra irányuló kérésüket a titkarsag@nmi.hu e-mail címre legyenek kedvesek eljuttatni!

 

Hozzászólások