A budapesti Párbeszéd Házában 2015. augusztus 7-én, pénteken 18 órakor ősbemutató hangversenyt szerveznek  a dél-amerikai jezsuiták kottaanyagából a Magyar Jezsuiták dél-amerikai működésének emlékére és Ferenc pápa tiszteletére. Az est bevételét a kárpátaljai emberek megsegítésére ajánlják fel.

boliviai_barokk

Fotó: Párbeszéd Háza

 
A Chiquitos (Bolívia) jezsuita misszió területén 1983-ban fedezték fel a gazdag barokk egyházzenei anyag magyar vonatkozású darabjait. A hangversenyen ennek az anyagnak a Leidemann Sylvia által átírt és rekonstruált darabjait hallgathatjuk meg.

Leidemann Sylvia, mint magyar zenei témák külföldi kutatója, kapcsolatot keresett és talált a Sopronban kutatott anyag és a dél-amerikai földrész között. A bolíviai őserdőben, Chiquitos területén a jezsuiták által alapított missziókban fennmaradt egy igen gazdag kottatár. Ezen hangszeres zenei anyag kutatása közben bukkant rá Sylvia olyan dallamokra, amelyek sok azonosságot mutatnak Wohlmuth János soproni evangélikus kántor 17. század végéről származó Stark Billentyűs könyvében található dallamokkal. A jezsuita rend dél-amerikai missziós munkájában sok magyar jezsuita is részt vett. Így kerülhettek ezek a dallamok a tengerentúlra, ahol aztán azokat adaptálták zenei gyakorlásra.

  • A zenei anyagot átírta és a hangverseny művészeti vezetője: Sylvia Leidemann*(Argentína – Magyarország)
  • Énekes szólisták: Kemény Kinga (szoprán) és Kutik Rezső (tenor)

Közreműködők:

  • Roberto Rutkauskas (hegedű, Argentína-Hollandia)
  • Posvánecz Éva (hegedű)
  • Máté Balázs (cselló)
  • Sylvia Leidemann (csembaló)

Bővebb információ és program a Párbeszéd Háza honlapján olvasható.

Helyszín:
Párbeszéd Háza
1085 Budapest, Horánszky u. 20.

Fotó és szöveg forrása: Párbeszéd Háza

Hozzászólások