Augusztus 4-én kedden Szombathelyen rajtol és hat nappal később, augusztus 9-én vasárnap Budapesten ér véget Magyarország legnagyobb kerékpárversenye, a Tour de Hongrie. A 96 fős nemzetközi mezőny a hat nap során összesen 700 kilométert tesz majd meg, a legjobbak a díjakon kívül olimpiai kvalifikációs pontokkal is gazdagodnak.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Forrás:Tdh.hu/Vanik Zoltán

 

Az idén 90 esztendős kerékpárverseny országos sajtótájékoztatóját csütörtökön a Várkert Bazárban tartották meg, nem véletlenül: augusztus 9-én itt, a Várkert Bazár előtti sétányon ér majd célba a karaván. A sajtótájékoztatót L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára nyitotta meg, kiemelve, hogy a Várkert Bazár életében a kultúra után a sport is megjelenik a rangos kerékpárversennyel.

Kevesebb mint három hónappal ezelőtt Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke jelentette be a jó hírt, miszerint hét év szünet után újra lesz Tour de Hongrie, amely zászlóshajója lehet a megújuló magyar kerékpársportnak. Az elnök nagy reményeket fűz a Tour de Hongrie fejlődéséhez, megítélése szerint a magyar körverseny idővel az országhatárokat is átlépheti, és összekötheti a Kárpát-medencében élő magyarságot – a határok átlépése a sportszakmai szempontok alapján is előnyös lehetne, hiszen így több, komoly hegyi szakasz is a Tour de Hongrie programjába kerülhetne.

tourdehongrie5

Forrás: Tdh.hu/Vanik Zoltán

 

Dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kerékpársport bekerült a 16 kiemelt sportág közé, 2020-ig 2,8 milliárd forintos támogatásban részesül, ami komoly fejlesztésekre ad lehetőséget.

Eisenkrammer Károly főszervező mutatta be az idei Tour de Hongrie útvonalát: a nemzetközi mezőny hazánk valamennyi régióját érintve hat nap alatt 700 kilométert tesz meg, a Szombathely–Keszthely–Balatonföldvár–Kecskemét–Abony–Karcag–Kékestető–Gyöngyös–Budapest útvonalon.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Tour de Hongrie megkülönböztető mezeit is. Ezeket a mezeket világszerte nagy becsben tartják a kerékpárosok, hiszen ilyeneket viselnek a nagy körversenyek legjobbjai, ezek a mezek jelzik a közönségnek, no és a verseny résztvevőinek, hogy mely kerékpárosokra kell igazán figyelni a mezőnyből.

tourdehongrie4

Az idei Tour de Hongrie során – akárcsak a Tour de France-on – az összetett legjobbja viseli majd a sárga trikót, amelyen a Magyar Kerékpáros Szövetség márkája, a Bringasport logója szerepel. A fehér trikót a legjobb 23 évnél fiatalabb versenyző viselheti majd, ezt a mezt az OTP Bank logója díszíti.

A zöld mezt a gyorsasági pontverseny legjobbja viselheti majd. A Tour de Hongrie egy igen fontos ügyet karol fel az idén: a kerékpározás meghatározó szerepet tölt be a fenntartható közlekedésben. A szervezők örömmel álltak bele a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésébe is. A Tour de Hongrie zöld trikója a www.szelektalok.hu honlapot, és ezzel az újrahasznosítást népszerűsíti.

Pirosban lesz a hegyek királya. A legjobb hegyi versenyző piros meze a verseny egyik kiemelt főtámogatóját, a Kunságszesz Zrt-t hirdeti.

Szilasi László versenyigazgató a mezőnyt mutatta be: a 96 induló 25 országot képvisel majd, a 11 külföldi együttes mellett öt magyar csapatot láthatnak a nézők.

A Tour de Hongrie versenyéről helyszíni bejelentkezéseket, napi összefoglalókat láthatnak augusztus 4. és 9. között az M4 sportcsatornán.

A Tour de Hongrie programja

Forrás: Tdh.hu
Fotó: Vanik Zoltán