A Tigrisek Világnapja alkalmából szerdán Bhután bejelentette, hogy országuk 103 tigrisnek ad otthont, ami jelentős növekedést jelent a korábban becsült 75 példányhoz képest. Ennek ellenére a WWF figyelmeztet a válságos délkelet-ázsiai helyzetre, ahol a tigrisek kihalása az egész régióban fenyegető veszély.

sziberiai_tigris

Forrás: Wikipédia

 

Bhután első, országos méretű tigrisszámlálásával, amit teljes mértékben helyi civilek hajtottak végre, az ország a tigrisvédelemben élenjárók közé lépett, mint amilyen Nepál, India, Oroszország és Banglades. Az egyedek számának pontos ismerete alapvető fontosságú a WWF által elindított Tx2 program kivitelezéséhez, melynek célja, hogy 2022-ig megduplázódjon a vadon élő tigrisek száma.

2015 januárjában India közzétette a legújabb eredményeket, melyek szerint az elmúlt 5 évben a tigrisek száma 1706-ról 2226-ra emelkedett. Májusban Oroszország is publikálta legfrissebb adatait: 540 tigris él az országukban. A helyzet Nepálban is biztató, 2008 és 2013 között 155-ről 198-ra emelkedett az állatok száma, Északkelet-Kínában pedig egyre több betelepülő és szaporodó tigrisről adtak hírt.

wwf tigris1

Forrás: WWF

 

Bhután mellett Banglades is ebben évben készített először felmérést a tigrisek számáról. A két ország eredményei pár nap különbséggel váltak nyilvánossá. A bangladesi felmérés során 106 tigrist találtak. Az első szervezett bangladesi tigris egyedszámlálást kameracsapdák segítségével valósították meg. A WWF álláspontja szerint a délkelet-ázsiai régió többi országának is követnie kellene Bhután és Banglades példáját, hogy rendszeres és szisztematikus felmérésekkel figyeljék a tigrisek létszámát, de sajnos ezt nagyon kevés ország teszi meg.

A tigris súlyosan veszélyeztetett faj, a legutóbbi, 2010-es globális becslés szerint már csak 3200 példány maradt belőlük. Napjainkban a tigrisekre leselkedő legnagyobb veszélyforrás az orvvadászat. Ázsiában az elefántcsont és az orrszarvú tülök mellett a tigrisek különböző testrészeire is igen nagy a kereslet. Ezért kulcsfontosságú a létszám felmérés, mert az orvvadászatnak köszönhetően az országok vadon élő tigrisállománya anélkül csökken, hogy egyáltalán észrevennék.

Forrás: WWF Magyarország

 

 

Hozzászólások