A Vérízű szél című táncszínházi műsorral az I. világháborút megjárt, vagy a csatamezőn maradt, jeltelen sírba, név nélkül eltemetett hősökről kíván megemlékezni, valamint az itthon árván, özvegyen maradtakról. Az előadás február 12-én, csütörtökön 20 órakor tekinthető meg a Fonó Budai Zeneházban.

verizu_szel
Újra felülkerekedett az emberek uralomvágya, irigysége, rabló ösztöne s a háború minden egyéb szülő oka. Orfeusz megszelídítette a vadállatokat, de úgy látszik, azok eleve szelídebbek voltak, mint az ember.” (Kodály Zoltán)

A Vérízű szél az otthon melegétől elszakított egyszerű ember ráeszmélését mutatja be az emberiség legnagyobb bűnére, a háborúra, ennek borzalmaira. Évtizednek tűnő 4 év, amelybe belerokkant a magyar társadalom, és amelynek eredményeként feldarabolták országunk, nemzetünk. Olyan egyetemes nagy tragédiát idézünk meg, amely még frissen él a nép emlékezetében, ugyanakkor a messze idegenben elhunyt hőseink még mindig jeltelen sírokban nyugszanak. Az enyészettel, mulandósággal dacolva szeretnénk tetteik, küzdelmük értékének halhatatlanságát hangsúlyozni táncos barátaimmal, így merítve erőt belőlük a minket körbevevő globalizáció álértékeinek fojtogató levegőjével szemben.

  • Rendező: dr. Berecz István
  • Zene: ifj. Csoóri Sándor
  • Koreográfia: Sánta Gergő, Fundák Kristóf
  • Előadják: Appelshoffer János, dr. Berecz István, Fekete Bence, Fundák Kristóf, Krausz Gergő, Sánta Gergő

Az előadás után a folkkocsmában Mihó Attila és bandája muzsikál!

Bővebb információ a Fonó Budai Zeneház weboldalán található.

Forrás: Fonó Budai Zeneház

Hozzászólások