A Szepes Mária- díjat Venczel Vera, a Vígszínház Jászai Mari-díjas, Érdemes művésze, Bodor Böbe színész-rendező és Lőrinczy Attila író-dramaturg kapta 2015. január 8-án, a nagy sikert arató A vörös oroszlán című monodráma előadásáért, a darab 100. előadásán. A díjat Almási Csaba, a Szepes Mária Alapítvány elnöke adta át.

szepes_maria_dij1
Szepes Mária 1946-ban megjelent nagy sikerű regényének színpadi változatát Venczel Vera számára Bodor Böbe rendező és Lőrinczy Attila drámaíró-dramaturg készítette.  A színpadon minden hangnak, rezdülésnek jelentősége van. A közönség az első perctől feszült figyelemmel kíséri végig a misztikus történetet, immár 100. alkalommal. Hatalmas siker ez az alkotók, az előadó és a szerző számára, akinek emlékére díjat alapított a hagyatékát gondozó Szepes Mária Alapítvány.

szepes_maria_dij2

A vörös oroszlán története 1535-ben indul, és háromszáz évvel később ér véget. Újabb és újabb életeken és halálokon át követhetjük végig egy nyughatatlan lélek fejlődéstörténetét a csodálatos színésznő, Venczel Vera előadásában.

A Szepes Mária-díjat olyan személyiségeknek adják, „akik sokat tesznek embertársaikért, a kultúráért, a gyermekekért, a Földbolygó megbecsüléséért, s azért a szellemiségért, amelyet Szepes Mária képviselt, s egész életén át szolgált”.

Forrás: Vígszínház sajtóközleménye

Hozzászólások